מאמרים חדשים

איך משכנעים לקוחות פוטנציאליים: אמנות שיחת המכירה לעורכי דין

שכנוע לקוחות פוטנציאליים הוא אמנות שחוצה את גבולות התחומים המקצועיים. עבור עורכי דין, מדובר בכישור

קרא עוד »

חדלות פירעון והוצאה לפועל

חדלות פירעון והליכי הוצאה לפועל הם תחומים משפטיים מורכבים הנוגעים לאיזון בין הזכויות של הנושים

קרא עוד »

תחומי התמחות

צרו קשר

קטגוריות
ארכיון
דצמבר 2024
א ב ג ד ה ו ש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
תמונה של ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה

הסכם קיבוצי הוא הסכם בין ארגון עובדים לבין מעסיק או ארגון מעסיקים, ועוסק בתנאי העבודה של העובדים אצל המעסיקים החתומים על ההסכם. צווי הרחבה מאפשרים להרחיב את תחולתו של הסכם קיבוצי גם על מקומות עבודה שלא נכללו בו.

מהו הסכם קיבוצי

הסכם קיבוצי הוא הסכם בין מעסיק או ארגון מעסיקים, לבין ארגון עובדים, שנעשה והוגש לרישום לפי חוק הסכמים קיבוציים, התשי"ז-1957. הסכמים קיבוציים עוסקים בענייני קבלת עובדים לעבודה או סיום עבודתם, תנאי עבודה, יחסי עבודה, וזכויות וחובות של הארגונים בעלי ההסכם.

מהו צו הרחבה

צו הרחבה הוא צו המרחיב את תחולתו של הסכם קיבוצי, או חלק ממנו, על קבוצות עובדים שההסכם הקיבוצי לא חל עליהם. צווי הרחבה מתפרסמים על ידי שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, בתנאים המפורטים בחוק הסכמים קיבוציים, התשי"ז-1957. קיימים צווי הרחבה שכוללים את כל העובדים בישראל, ובכללם דמי הבראה לעובדים, נסיעות לעבודה ובחזרה, ימי אבל, תוספת יוקר ועוד.

בחינת תחולתו של צו הרחבה ענפי

  1. שאלת תחולתו של צו הרחבה, תוך התייחסות ל"סוג העובדים והמעבידים שעליהם חל הצו" כאמור בסעיף 28(א) לחוק הסכמים קיבוציים, תשי"ז-1957 היא שאלה שבעובדה המשלבת קביעה משפטית לגבי סיווג עסקו של המעסיק ולא עיקר עיסוקו של העובד.
  2. הנטל להוכיח את תחולתו של ההסכם הקיבוצי או של צו ההרחבה, מוטל על הטוען לחלותו.
  3. נבחנת ההגדרה של "מעסיק" שבצו הרחבה ענפי מסוים והאם המעסיק עונה על ההגדרה. כאשר המבחן המכריע לצורת תחולתו של צו הרחבה היא בחינת עיקר עיסוקו של המעסיק, קרי מהי הפעילות העיקרית במפעל המעסיק. 
  4. לעניין זה, סיווגו הענפי של מפעל ייעשה בין היתר בהסתמך על הסיווג האחיד של ענפי הכלכלה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. 
  5. כמו כן, במקרים מסוימים שבהם המעסיק עוסק בכמה תחומים, בתי הדין לעבודה נהגו להשתמש במבחני עזר עובדתיים, בין היתר, כיצד המעסיק משווק את עצמו במדיה, כולל באתר שלו, מהו שיעור ההכנסות הגבוה של המעסיק מבין תחומי העיסוק, חלוקת מצבת כוח האדם, אופן ההתקשרות מול מזמין השירות ורישיון הקבלן שיש ברשותו, ככל וקיים ועוד. 
  6. שלב שני, האם העובד עונה על ההגדה של "עובד" כנקבע בצו ההרחבה הענפי ולאחר התאמת ההגדרה של המעסיק והעובד נוכל לפנות להכרעה בדבר תחולתו של צו ההרחבה.

קבצים להורדה

תקנות / חוק הסכמים קיבוציים

עוד באותו נושא…

תוכן עניינים