מאמרים חדשים

תחומי התמחות

צרו קשר

קטגוריות
ארכיון
אפריל 2025
א ב ג ד ה ו ש
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
תמונה של ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

הסכמי סודיות ואי-תחרות – מה מותר ומה אסור על פי הדין

מבוא – חשיבות ההגנה על אינטרסים עסקיים מול חופש העיסוק של העובד

בשוק עבודה תחרותי המאופיין בהחלפת מקומות עבודה בתדירות גבוהה, מעסיקים רבים מבקשים להגן על משאביהם ועל ידע ייחודי שצברו במסגרת פעילותם. כתוצאה מכך, נפוצה תופעה של הכללת סעיפי סודיות ואי-תחרות בחוזי העסקה. סעיפים אלה באים להבטיח, מצד אחד, שהעובד לא יעביר מידע סודי או רגיש לידי מתחרים או לגורמים חיצוניים, ומצד שני, שהעובד לא ינצל את הידע והמוניטין של המעסיק כדי להתחרות בו באופן ישיר לאחר סיום העסקתו.

עם זאת, לא ניתן להתעלם מהעיקרון של חופש העיסוק, המעוגן בחוק יסוד בישראל (חוק יסוד: חופש העיסוק) ובפסיקת בתי המשפט. חופש זה הוא ערך מוגן, ולכן בתי הדין לעבודה ובתי המשפט מפרשים באופן מצמצם הגבלות חוזיות הפוגעות בו.

האתגר המשפטי הוא איזון בין זכותו הלגיטימית של המעסיק להגן על סודות מסחריים, רשימות לקוחות או מידע רגשי (sensitive) שיכול לפגוע בעסק, לבין זכותו של העובד להתקדם מקצועית ולעבור למקום עבודה חדש. במאמר מקיף זה נבצע סקירה מעמיקה של ההיבטים המשפטיים הקשורים להסכמי סודיות ואי-תחרות, נבחן מה מותר ומה אסור על פי הדין בישראל, נשווה למגמות בינלאומיות ונציין את הגורמים שיש להביא בחשבון בעת ניסוח והפעלת ההסכמים.

נציג גם דוגמאות מפסיקה ישראלית רלוונטית, נדון במשמעות המעשית של כל סוג הגבלה, ונעמוד על ההבדלים בין מניעת גילוי מידע מסחרי (Non-Disclosure Agreements – NDAs) לבין הגבלה פעילה על חופש העיסוק, תוך מתן התייחסות לתקופת ההגבלה, היקף ההגבלה ותנאים הכרחיים לצורך אכיפה.

הערה: המאמר כתוב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד.

חלק ראשון: הרקע המשפטי והעקרונות הבסיסיים

תוקף חוזה העבודה והחופש החוזי
במשפט הישראלי, קיימת עקרונית הכרה רחבה ב"חופש החוזים", ולפיו צדדים לחוזה רשאים להסכים על תוכן החוזה בכפוף לכך שהוא לא נוגד את תקנת הציבור או את החוק. חוזה העסקה נחשב כסוג של חוזה בין עובד למעסיק, אך בהיותו חוזה יחודי ניתן למצוא בו אלמנטים של חוסר שוויון מובהק או פערי כוחות משמעותיים לטובת המעסיק.

לכן, בתי הדין לעבודה נוקטים בזהירות כאשר מדובר בהגבלות כבדות משקל המוטלות על העובד, ובמיוחד כאשר ההגבלה פוגעת בצורה משמעותית בחופש העיסוק או בזכותו להתפרנס. על כן, סעיפי סודיות ואי-תחרות לא יאכפו באופן אוטומטי. בכל מקרה, יש לבדוק האם קיימות נסיבות עובדתיות מיוחדות המכשירות את ההגבלה והאם נוסחה ההגבלה באופן מידתי והוגן.

חופש העיסוק והגבלתו
חוק יסוד: חופש העיסוק, המעגן את הזכות של כל אדם לעסוק בכל עיסוק, מקצוע או משלח יד, עומד מול אינטרס ההגנה על סודות מסחריים ועל אינטרסים כלכליים של המעסיק. בתי המשפט הכירו בצורך לאזן בין שתי הזכויות: מצד אחד, זכותו הלגיטימית של המעסיק לשמור על מידע מסווג או מוניטין, ומצד שני, זכותו של העובד לממש את הפוטנציאל המקצועי שלו.

האיזון נעשה בין היתר באמצעות "מבחן ארבעת היסודות" שפותח בפסיקה (לעיתים מכונה גם "הלכת צ'ק פוינט"), שבו נבחנים:

  1. סוד מסחרי או ייחודי: האם המעסיק באמת חושף את העובד לסוד מסחרי מהותי או למידע ייחודי שלא ניתן להשיגו בדרכים אחרות?
  2. תמורה מיוחדת: האם העובד קיבל תמורה כספית או אחרת בתמורה להתחייבות לאי-תחרות?
  3. חובת תום לב: האם העובד נוהג בחוסר תום לב תוך ניצול לרעה של מידע פנימי שהושג במסגרת העבודה?
  4. ערך חופש העיסוק: יש לבחון האם ההגבלה איננה פוגעת בצורה חריגה או לא מידתית בחופש העיסוק.

כאשר אחד או יותר מהיסודות הללו חסרים, בית המשפט עלול להכריע שהסכם אי-תחרות איננו תקף ואיננו אכיף.

חוק עוולות מסחריות והגדרת "סוד מסחרי"
בהקשר של סודות מסחריים, חשוב לציין את חוק עוולות מסחריות, התשנ"ט-1999, שמגדיר סוד מסחרי כ"מידע עסקי שאינו נחלת הכלל ואינו ניתן לגילוי בנקל" ואשר מקנה לעסק יתרון תחרותי. חוק זה אוסר על עובד לשעבר להשתמש בסוד המסחרי של מעסיקו הקודם, בייחוד אם גילה אותו תוך הפרת אמון או בניגוד להתחייבות חוזית.

לפי החוק, אם עובד לשעבר או גורם חיצוני מפר את הסוד המסחרי במעשה או במחדל, המעסיק הנפגע זכאי לסעדים תרופתיים, כגון צו מניעה או פיצויים. יחד עם זאת, הגנה זו חלה רק על מידע שהוגדר כסוד מסחרי אמיתי, ולא על "כישורים כלליים" או "ניסיון מקצועי" שצבר העובד במהלך שנות עבודתו.

חלק שני: הסכמי סודיות (NDA) – הגנה על מידע רגיש

מהות הסכם הסודיות ומתי הוא בא לידי ביטוי
הסכם סודיות (NDA – Non-Disclosure Agreement) מגן על מידע הנחשב לרגיש מבחינה עסקית, שאם ייחשף עלול לגרום נזק למעסיק. מדובר לרוב במידע טכנולוגי (מפרטים, נוסחאות, תוכנות), מידע שיווקי (תוכניות, קמפיינים, רשימות לקוחות) או מידע פיננסי (דוחות כספיים, הערכות שווי).

בין אם מדובר בעובד, ספק חיצוני או שותף עסקי, הסכם סודיות יכול לחייב כל צד להימנע מחשיפה לא-מורשית של המידע לאחרים. הסכם זה עשוי לחול בזמן ההעסקה וגם לאחריה.

התנאים להפיכת מידע ל"סודי"

  1. לא פורסם בפומבי: מידע שכבר פורסם בעיתונים, באינטרנט או באינדקסים ציבוריים אינו נחשב לסודי.
  2. מידע שאינו ניתן לגילוי בקלות: אם המתחרה יכול להגיע למידע באותן דרכים לגיטימיות, אין זה מידע סודי.
  3. מאמצים סבירים לשמור על סודיות: על המעסיק לנקוט באמצעים סבירים כדי לשמור על המידע בסוד, כגון מתן גישה מוגבלת לעובדים, סיווג המידע או סימונו כ"סודי" וכולי.

אלמנטים מרכזיים בהסכם הסודיות

  1. הגדרת מידע סודי: ניסוח מפורט מה נכנס תחת הקטגוריה של "סוד". ככל שההגדרה יותר קונקרטית, גדל הסיכוי שבית המשפט יראה אותה כסבירה.
  2. תקופת הסודיות: יש להגדיר לכמה זמן תחול חובת הסודיות – לעיתים היא תחול גם אחרי סיום העבודה, אך יש לבחון את מידת הסבירות.
  3. סעיף פיצוי מוסכם: נהוג לקבוע סכום פיצוי אחיד בגין הפרה, וזאת כדי להרתיע מפני גילוי המידע. עם זאת, בתי המשפט בוחנים את הסכום למניעת "קנס" בלתי סביר.
  4. חריגים: לעיתים נעשים חריגים להסכם (למשל, מידע שנחשף בעקבות צו של בית משפט, או מידע שהעובד פיתח בעצמו ללא קשר למעסיק).

אכיפה ופסקי דין מובילים
עובד שהפר חובת סודיות עלול להיתבע על נזקים שנגרמו למעסיק בשל חשיפת המידע. בפסיקה הישראלית ניתן להטיל גם צווי מניעה כנגד העובד או המעביד החדש, וכך לעצור שימוש במידע שהושג שלא כדין. ככל שהמעסיק מוכיח שהמידע היה באמת ייחודי וסודי ושנעשה בו שימוש לרעה, גדל הסיכוי שבית המשפט יפסוק פיצויים משמעותיים.

דוגמאות מעשיות

  • עובד לשעבר בחברת הייטק שהדליף קוד תוכנה או חשף שרטוטים טכנולוגיים לחברה מתחרה.
  • איש מכירות שעבר למתחרה ולקח עמו "רשימת לקוחות" שאינה פומבית ואינה נגישה לכל אחד.

במקרים אלו, אם המעסיק הקודם הוכיח בבית המשפט שהמידע אכן סודי, יוכל לבקש פיצויים ובמקרים מסוימים צו מניעה נגד העסקת העובד באותו תפקיד אצל המתחרה, לפחות עד שייעשה ברור שאין עוד שימוש במידע הסודי.

חלק שלישי: הסכמי אי-תחרות – חופש העיסוק מול הגנה על אינטרסים

מהות ההגבלה על חופש העיסוק
הסכם אי-תחרות מגביל את העובד מלעבוד אצל מתחרים או להקים עסק מתחרה במשך תקופה מסוימת לאחר סיום עבודתו. מטרת ההגבלה היא למנוע מצב בו העובד עושה שימוש בידע עסקי או ב"סוד מסחרי" שנרכש במקום העבודה הקודם ומנצל אותו לטובת המתחרים.

חופש העיסוק כחוק יסוד
בישראל, חופש העיסוק זוכה למעמד חוקתי, בין היתר מתוקף חוק יסוד: חופש העיסוק. המשמעות היא שבתי המשפט נוקטים זהירות רבה באכיפת סעיפי אי-תחרות ומבקשים לראות "אינטרס לגיטימי" ברור המצדיק את הגבלת חופש העיסוק.

ארבעת היסודות המקובלים לאכיפת הסכמי אי-תחרות
כפי שהזכרנו בקצרה, ניתן להציג את ארבעת היסודות שבוחן בית המשפט כאשר הוא נדרש להכריע אם לאכוף סעיף אי-תחרות:

  1. הגנה על סוד מסחרי: ההגבלה תהיה לגיטימית אם העובד נחשף למידע סודי מהותי. לא די בטענה כללית שהעובד "מכיר את העסק"; יש להוכיח מידע מיוחד וייחודי.

  2. התחייבות בתמורה: אם העובד קיבל תמורה כספית מיוחדת (למשל בונוס חתימה, אופציות, תשלום נוסף) בתמורה להסכמתו לאי-תחרות – הדבר מחזק את תוקף ההסכם.

  3. חוסר תום לב או גזל סוד מסחרי: במקרים בהם העובד ניצל שלא כדין את המידע או הפר התחייבות אמון בוטה, בית המשפט יטה יותר לאכוף את הסעיף.

  4. מידתיות: על ההגבלה להיות סבירה בזמן, בהיקף, ובמובן הגאוגרפי (אם רלוונטי). הגבלה של שנה או שנתיים עשויה להיחשב סבירה, אך הגבלה לשלוש או חמש שנים – ככלל, תחשב כלא מידתית אלא אם כן מדובר בכיר/ה בצורה יוצאת דופן עם סוד מסחרי רגיש במיוחד.

תמורה מיוחדת והנפקות המשפטית
הפסיקה הישראלית שמה דגש מיוחד על מתן תמורה עודפת לעובד בתמורה להתחייבותו לאי-תחרות. רעיון זה מבוסס על כך שעובד המוותר על זכותו להשתכר ממקצועו בתחום מסוים צריך לקבל פיצוי על כך. בהיעדר פיצוי או תמורה כספית/אחרת, תהיה נטייה חזקה של בית המשפט לא לראות במחויבות "חוזה תקף" מבחינה מהותית.

פסיקה מרכזית – הלכת צ'ק פוינט
אחד מפסקי הדין הבולטים הוא הלכת "צ'ק פוינט" (עניין צ'ק פוינט טכנולוגיות תוכנה בע"מ נ' פורמן ואח'), שבה נקבע כי כדי שסעיף אי-תחרות יהיה אכיף, יש צורך בהתקיים אחד או יותר מהיסודות:

  1. סוד מסחרי: שהעובד ייחשף אליו.
  2. תמורה מיוחדת: עבור הוויתור על חופש העיסוק.
  3. חוסר תום לב או גזל של העובד.
  4. מידתיות: בגדר תחומים ופיקוח בזמן.

במקרה המסוים שנדון, העובד טען כי לא נחשף לסוד מסחרי מיוחד, לא קיבל תמורה נפרדת בעד ההגבלה, ולא פעל בחוסר תום לב. לכן, בית המשפט לא אכף במלואו את סעיף אי-התחרות, ודי צמצם אותו. ההלכה הזו מהווה תשתית מרכזית לפסיקה עכשווית.

הגבלות לא סבירות – דוגמאות

  • איסור של 3 שנים לעבודה בכל ענף ההייטק.
  • איסור לעסוק בתחום "השיווק" בכלל, מבלי להצביע על תחום ספציפי או סוד מסחרי מהותי שנחשף לעובד.
  • הגבלה החלה על כל העולם (ללא הגבלה גאוגרפית רלוונטית).

בתי המשפט הגדירו הגבלות שכאלה כבלתי מידתיות, כיוון שהן לא מצביעות על אינטרס מוגן ברור מעבר לרצון המעסיק לשלוט על עתיד עובדיו.

דוגמאות להסכמים סבירים

  • הגבלה למשך 6 חודשים או שנה בתחום מאוד ספציפי שהעובד עבד בו, והכוללת פיצוי חודשי לעובד בתקופת ההגבלה.
  • איסור על פנייה ללקוחות מסוימים שהיו מטופלים בלעדית על ידי העובד, בשילוב ריטיינר או בונוס פרישה משמעותי לעובד.

במקרים כאלה, נטו בתי המשפט לאשרר את ההסכם ולפחות לאכוף חלקים ממנו, אם המעסיק הוכיח בבירור את נחיצות ההגנה.

חלק רביעי: הנחיות מעשיות לניסוח והטמעת סעיפי סודיות ואי-תחרות

שלבי גיבוש הסכם הסודיות ואי-התחרות

  1. זיהוי מידע רגיש וסיכון תחרותי: טרם ניסוח ההסכם, על המעסיק למפות אילו תחומי פעילות או נתונים מהווים "סוד מסחרי" או "מידע סודי", ואילו תפקידי עובדים מעורבים בחשיפה למידע זה.
  2. ניסוח הסעיפים ברמת פירוט מתאימה: ההסכם צריך להגדיר באופן ברור את המידע המוגן ואת היקף ההגבלה. הגדרות כלליות מדי עלולות להיחשב חסרות תוקף.
  3. התאמת תקופת ההגבלה: יש לקבוע משך זמן ריאלי, לרוב בין חצי שנה לשנתיים, בהתאם לחשיבות המידע ולרמת החשיפה של העובד.
  4. התייחסות לאזור גאוגרפי: אם פעילות החברה מצומצמת למדינה מסוימת, אין טעם להגביל את העובד בכל העולם. הגבלה גאוגרפית שאין לה קשר אמיתי לפעילות המעסיק לא תעמוד במבחן החוקיות.
  5. מתן תמורה הולמת: אם מדובר בהגבלת אי-תחרות, רצוי לכלול בתנאי החוזה תמורה כספית בעד ההתחייבות. אחרת, עולה הסיכון שבית המשפט לא יראה בהסכמה חוזית כבת-תוקף.

שילוב סעיפי שמירת סודיות מתמשכת

  • להבדיל מהסכם אי-תחרות, הסכם סודיות יכול לחול גם ללא הגבלת זמן, אם המידע המדובר נשאר סודי ורלוונטי שנים לאחר מכן.
  • עם זאת, חשוב להבין שלא כל מידע ממשיך להיות סודי לעד. אם נחשף לציבור ברבות השנים, ההסכם לא יוכל להיאכף לגביו.

פיצוי מוסכם וסעדים משפטיים

  • נהוג להכניס סעיף פיצוי מוסכם שמטרתו להרתיע מפני הפרה של ההסכמים. סכום הפיצוי חייב להיות מידתי ביחס לנזק הצפוי, אחרת בית המשפט עלול להפחיתו.
  • בנוסף, מעסיק יכול לדרוש צו מניעה זמני למניעת ההפרה בשלב מוקדם (למשל, לאסור על עובד לעבוד אצל מתחרה ספציפי), אך צו זה יינתן במשורה ורק אם המעסיק מציג ראיות משכנעות על הפרה חמורה.

שמירה על נהלים פנימיים

  • גם ההסכם הטוב ביותר לא יועיל אם המעסיק עצמו לא מיישם נוהלי שמירה על סודיות, כגון סיווג מסמכים, גישה מוגבלת לנתונים וכו'. בתי המשפט מבקשים לראות שהמעסיק עושה מאמץ להגן על המידע שלו.
  • ארגון שעושה "עודף שימוש" בסעיף סודיות (מציין שכל פרט או מסמך הוא "סודי") מסתכן בכך שבית המשפט לא יתייחס ברצינות לכל ההגדרות הללו.

הגנה על קניין רוחני ופיתוחים

  • בתחום הטכנולוגיה, יש לעיתים צורך בהסדרים ייחודיים הגורסים שהמצאות והפטנטים השייכים לחברה יהיו בלעדיים, גם אם העובד היה שותף לפיתוחם. מכוח חוק הפטנטים והסכמים חוזיים, ניתן לעגן זאת.
  • אולם גם כאן אסור לפגוע פגיעה יתרה בעובד אם תרומתו הייתה מרכזית במיוחד, ויש להכיר בזכויות המוסריות או בזכויות אחרות שהחוק מאפשר לאדם שהמציא או פיתח חידוש משמעותי במסגרת עבודתו.

חלק חמישי: היבטים השוואתיים ופסיקה בינלאומית

מגמות בארצות הברית
בארצות הברית, הסכמי Non-Compete נפוצים מאוד. עם זאת, בשנים האחרונות חלו הגבלות מחמירות בכמה מדינות (כגון קליפורניה) האוסרות כמעט לחלוטין להחיל סעיפי אי-תחרות על עובדים, למעט שותפים בכירים או בעלי מניות משמעותיים. המדיניות שם נובעת מהרצון לעודד תחרות וחופש תנועה בשוק העבודה.

בחלק מהמדינות האחרות בארה"ב, בתי המשפט אוכפים הגבלות אי-תחרות רק כאשר הן סבירות באורך הזמן ובמרחב הגאוגרפי, ויש אינטרס לגיטימי מובהק. הנכונות לאכוף תלויה מאוד במדיניות המקומית.

האיחוד האירופי
במדינות אירופה, בעיקר בצרפת ובגרמניה, הנטייה היא להתיר סעיפי אי-תחרות בתנאי שהעובד מקבל פיצוי נוסף בתקופת ההגבלה ושניתן להוכיח שאכן יש סוד מסחרי מוחשי שניצולו עשוי לפגוע במעסיק. לעיתים, החוק עצמו מכתיב פיצוי מינימלי המתבקש אם המעסיק מבקש לתבוע הפרת סעיף אי-תחרות.

מגמת פסיקה בישראל – שמרנות מול ריאליזם עסקי
למרות ההשפעה של מגמות מחו"ל, הפסיקה הישראלית נוטה להיות שמרנית בנוגע להגבלות גורפות. נקודת המוצא היא שחופש העיסוק הוא עיקרון על, וקשה יהיה לאכוף הגבלות אם לא עומדים בקריטריונים שנקבעו בפסיקה.

מצד שני, ישנה הכרה שעסקים בתחום הייטק, ביוטכנולוגיה, פיננסים ועוד אכן זקוקים להגנה מסוימת על מידע ייחודי. לכן, כאשר ההגבלה מנוסחת בכפוף לתנאי הפסיקה, כולל תמורה מיוחדת, פרק זמן סביר והוכחת סוד מסחרי אמיתי, ניתן לאכוף את ההסכם.

חלק שישי: היחס בין הסכמי אי-תחרות להסכמי סודיות

דמיון ושוני בהסכמים

  • סודיות: חלה על כל מידע עסקי רגיש, בין אם העובד עוסק בתחום דומה לאחר מכן ובין אם לאו.
  • אי-תחרות: אוסר על העובד לפעול כמתחרה במישרין, גם אם הוא לא משתמש בפועל במידע שהוגדר כסודי.

יש מקרים בהם הסכם הסודיות לבדו מספיק להגנת החברה, אם עיקר החשש הוא שימוש במידע רגיש. הסכם אי-תחרות מוסיף שכבה נוספת של הגבלה, אך הוא מורכב יותר מבחינת מבחני האכיפה.

מדוע לפעמים עדיף להסמך רק על סודיות?

  1. קל יותר לאכיפה: לבית הדין קל יותר להוציא צו מניעה מפני גילוי מידע ברור המוגדר כסודי, ופחות סביר לאכוף צו מניעה כולל נגד עבודה אצל מתחרה.
  2. פגיעה פחותה בחופש העיסוק: עובד יכול לעבור למתחרה, אך לא להשתמש במידע שנחשב סוד מסחרי. הגבלה זו נתפסת כפחות פוגענית מאי-תחרות גורפת.

מצבים בהם אי-תחרות נחוצה
אם מדובר בעובד בכיר או מפתח מוביל שנחשף לטכנולוגיה בלעדית שטרם פורסמה, או ממלא תפקיד אסטרטגי בניהול קשרי לקוחות רגישים, ייתכן שהסכם סודיות בלבד לא יגן על המעסיק מפני נזק תחרותי משמעותי. במקרה כזה, הסכם אי-תחרות מתאים, ובלבד שיכלול תנאים המקיימים את פסיקת בתי המשפט – כדוגמת מתן פיצוי מלא או חלקי בתקופת ההגבלה.

חלק שביעי: דוגמאות ליישום וכשלים נפוצים

דוגמה 1 – חברת סטארט-אפ בתחום פיתוח אפליקציות

  • החברה חתמה על חוזה העסקה עם מפתח מוביל, וכללה בו סעיף סודיות גורף + סעיף אי-תחרות ל-24 חודשים אחרי סיום העבודה, ללא מתן כל תמורה מיוחדת.
  • לאחר שהתפטר המפתח ועבר למתחרה, החברה ניסתה לאכוף את הסעיף.
  • בית הדין לעבודה בחן את הסעיף ומצא שאין "סוד מסחרי" ספציפי שהעובד לא יכול להמשיך להשתמש בו ברמה הכללית, וכי לא ניתנה לו שום תמורה על התחייבותו לא לעבוד אצל מתחרים. לכן, לא אכף את סעיף אי-התחרות, אך כן אסר על המפתח להשתמש ספציפית בקוד מוגן שלא פורסם.

דוגמה 2 – מנהל מכירות בחברת לוגיסטיקה

  • מנהל המכירות נחשף לרשימת לקוחות מיוחדת, שכללה מנגנוני תמחור סודיים והסכמים ארוכי טווח.
  • סעיף אי-תחרות מנוסח היטב הגביל את המנהל מלפנות לאותם לקוחות למשך שנה לאחר סיום העסקה. המעסיק הדגיש שהמנהל קיבל בונוס שנתי משמעותי ובתמורה הסכים לאי-תחרות במידה שיפרוש.
  • העובד עבר למתחרה ופנה לאותם לקוחות. החברה הקודמת הגישה תביעה. בית הדין מצא שיש כאן "סוד מסחרי" ברשימת הלקוחות ובתמחורים ושיש למעסיק אינטרס לגיטימי. נוסף על כך, המנהל קיבל בונוס מיוחד עבור ההתחייבות. לכן, הסעיף נאכף והוטל צו מניעה זמני המונע ממנו לעבוד עם לקוחות אלו לתקופה שנקבעה בחוזה.

כשל נפוץ – הגדרות כלליות מדי
מעסיקים רבים כותבים סעיפים כלליים, כגון "העובד לא יעבוד אצל כל חברה המתחרה בחברה במשך שנתיים", מבלי לפרט מהי אותה "תחרות" או מה מידע ה"סוד" עליו מתבססים. בנוסף, לא מציינים מהי התמורה שהעובד קיבל בעד ההגבלה. במקרה כזה, בתי המשפט לרוב לא יכירו באכיפת הסעיף.

כשל נפוץ – התעלמות מחוק שעות עבודה ומנוחה או מחוק הגנת השכר
למרות שזה נושא מעט צדדי, לעיתים סעיפים של אי-תחרות וסודיות מוכנסים לחוזים שמכילים גם סעיפים אחרים שלא תואמים לדיני העבודה (למשל, תשלום שכר שלא בהתאם לחוק הגנת השכר). במצב כזה, החוזה עלול להיתפש כחוזה הנוגד את תקנת הציבור, מה שמחליש עוד יותר את הסיכוי לאכיפת סעיפי הסודיות ואי-התחרות.

חלק שמיני: אכיפה משפטיות

פתרונות אפשריות להפרה של הסכמי סודיות ואי-תחרות

  1. צו מניעה זמני: אם המעסיק מגלה שהעובד עובר למתחרה ומעביר לו מידע סודי, הוא יכול להגיש בקשה לצו מניעה זמני, במטרה לעצור את העובד מלהמשיך בהפרה עד להכרעה סופית.
  2. תביעה כספית: תביעה לפיצויים על נזק ממשי שנגרם (למשל, אובדן עסקאות או פגיעה במוניטין). לעיתים הסכם הסודיות או אי-התחרות כולל "פיצוי מוסכם", אך אם הסכום מופרז בית המשפט עשוי להפחיתו.
  3. צו מניעה קבוע: במידה שבית המשפט השתכנע שהעובד באמת מנצל סוד מסחרי חשוב, הוא יכול להוציא צו שמונע ממנו לעסוק בתפקיד מסוים או לפנות ללקוחות מסוימים למשך זמן מוגבל.

שימוש במנגנון בוררות או גישור לאכיפה
הסכמים רבים כוללים סעיף הקובע שאם מתעורר סכסוך באשר להפרת הסודיות או האי-תחרות, יהיה על הצדדים לפנות תחילה לבוררות או לגישור. גם במקרה כזה, הצד הנפגע יכול לדרוש סעדים דוגמת צו מניעה ו/או פיצויים, בהתאם לתנאי ההסכם ולסמכויות הבורר או המגשר.

עילות הגנה עבור העובד
עובד שנתבע על הפרת סעיף סודיות או אי-תחרות יכול לטעון בין היתר:

  1. "לא היה פה סוד מסחרי": טענה שהמידע אינו סודי אלא נגיש לציבור או ניתן לגילוי בדרכים לגיטימיות.
  2. "לא קיבלתי תמורה": אם מדובר בהסכם אי-תחרות, ולא היתה תמורה, העובד ינסה להראות שההגבלה חסרת בסיס.
  3. "ההגבלה גורפת ולא מידתית": איסור גורף לעבוד בכל מקום דומה במשך שנים או באזור גאוגרפי רחב מידי ללא הצדקה.
  4. "המעסיק לא נקט צעדים לשמירה על הסודיות": אם המעסיק לא סיווג את החומר כסודי, או נתן לכל עובד בארגון גישה אליו, ייתכן שלא מדובר בסוד מסחרי אמיתי.

חלק תשיעי: שאלות נפוצות ותשובות מעשיות

האם כל עובד נדרש לחתום על סעיף סודיות ואי-תחרות?
לא בהכרח. זה תלוי בסוג המידע שהעובד עתיד להיחשף אליו. לעובד קמעונאי זוטר או מזכירה שאינה נחשפת למידע סודי ייתכן שאין צורך בסעיף אי-תחרות, וסעיף סודיות כללי יכול להספיק.

מה לגבי עסק משפחתי קטן?
גם בעסק קטן עשוי להיות סוד מסחרי (מתכון, שיטת מכירה וכו'), אך לרוב ההסכמים גמישים ופחות רשמיים. מומלץ בכל זאת לעגן זאת בכתב אם קיים חשש אמיתי לגניבת סוד מסחרי.

האם אפשר לאכוף אי-תחרות כשהעובד פוטר?
אם עובד מפוטר בנסיבות שאינן בשליטתו או בגלל קיצוצים, נראה לא הוגן להגביל את יכולתו למצוא עבודה חדשה. עם זאת, אין מניעה משפטית מלהפעיל סעיף אי-תחרות גם לגבי עובד מפוטר אם מתקיימים התנאים (סוד מסחרי, תמורה וכו'). אולם בתי הדין ישקלו את ההוגנות שבדבר.

עד כמה חשוב לתעד את המידע הסודי?
החובה לתעד ולסווג מידע היא מרכזית. אם מעסיק לא עושה צעדים כדי להראות שמידע הוא סודי, בית המשפט עלול לקבוע שהמעסיק עצמו לא מתייחס למידע כ"סודי" ולכן לא זכאי להגנה.

מה העונשים האפשריים על הפרה?
מלבד פיצויים, אפשר להוציא צו מניעה, וייתכן שאם הופרו חובות אמון חמורות, בית המשפט יחייב את העובד בהוצאות משפט או אפילו יקבע כי העובד או מעסיקו החדש התעשרו שלא כדין על חשבון סודות מסחריים.

חלק עשירי: סיכום והמלצות מעשיות – מה כן ומה אסור

הגבלות מותרות וחשובות

  • סעיף סודיות ברור המגדיר: מהו המידע הסודי, כיצד יש לטפל בו, לכמה זמן נדרשת הסודיות, ומה ההשלכות אם המידע ייחשף.
  • סעיף אי-תחרות מידתי, שבו העובד מקבל תמורה הולמת וכאשר הוגדר "סוד מסחרי" מהותי שהעובד נחשף אליו.
  • הגבלה בגדרי זמן והיקף הגיוניים: לרוב חצי שנה עד שנה (או שנתיים במקרים חריגים מאוד) ובתחומי ענף ספציפי ולא "כל עיסוק אפשרי".

הגבלות אסורות או פסולות

  • הגבלה גורפת לכל סוגי העבודות ולמשך שנים ארוכות בלי פיצוי.
  • הגדרות עמומות של סודיות: "כל ידע שנצבר בעבודה הוא סודי" אינה הגדרה מקובלת.
  • אי ציון מפורש של סוד מסחרי אמיתי ואינטרס לגיטימי.
  • חוסר הלימה בין ההגבלה לחומרת הנזק האפשרי.

המלצות לניסוח וניהול

  1. היוועצות בעורך דין לדיני עבודה: עו"ד העוסק בתחום יסייע לניסוח הגבלה מידתית, ויפריד בין סודיות לאי-תחרות.
  2. קיום תיעוד פנימי: לבסס נהלי שמירה על סודיות בארגון (גישה לתיקיות, סיסמאות, הצפנת מידע).
  3. בחינת תמורה הולמת: אם מחייבים אי-תחרות, מומלץ להוסיף סעיף פיצוי חודשי לעובד בתקופת ההגבלה.
  4. כיבוד זכויות העובד: לזכור שחופש העיסוק הוא זכות יסוד, והגבלות-יתר עלולות להיפסל.

מבט לעתיד והתרחבות הפסיקה
ככל שהשוק יהפוך גלובלי ותחלופת העובדים תגדל, צפויה עלייה במספר המקרים שיגיעו לפתחם של בתי הדין לעבודה. גם התחום הטכנולוגי (סטרטאפים, בינה מלאכותית, Big Data) גורם למעסיקים להיות להוטים במיוחד להגן על הקניין הרוחני שלהם. יחד עם זאת, מגמת בתי הדין היא לא "לחנוק" את העובדים ולהגן באופן עיוור על המעסיקים, אלא לבצע איזון ולבקש מהמעסיק להוכיח היבטים קונקרטיים של סודיות ורלוונטיות.

מספר מילים על כישורי העובד לעומת מידע מסחרי
בתי הדין מבדילים בין 'ידע מקצועי וכלים' שהעובד רכש במהלך עבודתו (Skills) ואשר שייכים באופן טבעי לעובד, לבין 'ידע פרטני' כמו נוסחה ייחודית, מתכון או בסיס נתונים ספציפי השייך לחברה. לעיתים עובדים מנוסים טוענים כי הכישורים הם שלהם ואין למעסיק לשעבר זכות להגבילם, ובית הדין נוטה להסכים עם טענה זו כאשר לא מדובר בסוד מסחרי של ממש.

סיכום כללי – עיקרי הדברים

  1. סודיות: זכות בסיסית של המעסיק לשמור על מידע רגיש, אך עליו להגדיר זאת היטב ולהוכיח מאמצים לשמור על המידע כסודי.
  2. אי-תחרות: אמצעי מוגבל בעל פוטנציאל לפגוע בחופש העיסוק, ולכן ייאכף רק כאשר מתקיימים אינטרס לגיטימי, תמורה הולמת, סוד מסחרי, ותקופת זמן סבירה.
  3. מבחני הפסיקה: ארבעת היסודות (סוד מסחרי, תמורה, חוסר תום לב, ומידתיות) הם מפתח בהכרעת בתי המשפט לגבי תוקף ההסכם.
  4. חשיבות הייעוץ המשפטי: מומלץ לעובדים ומעסיקים כאחד להתייעץ עם עו"ד המומחה בתחום, כדי לוודא שנוסח ההסכם מידתי ועומד בדרישות החוק והפסיקה.

סיכום

לסיכום, הסכמי סודיות ואי-תחרות הם כלים משפטיים רבי עוצמה שנועדו להגן על המעסיק מפני חשיפת סודות מסחריים וניצול לרעה של מידע רגיש. יחד עם זאת, בתי המשפט בישראל מגבילים את היקף האכיפה שלהם במטרה לשמור על זכויות היסוד של העובד, ובפרט על חופש העיסוק.

כדי שהסכמי סודיות יהיו אפקטיביים, חשוב להגדיר במדויק את המידע המוגן ולקבוע מנגנון ומשך סביר. סעיפי אי-תחרות רגישים יותר מפני שהם פוגעים ישירות ביכולת העובד להשתלב בשוק העבודה; לכן הם ייאכפו רק בהתקיים סיבה מוצדקת – כגון הגנה על סוד מסחרי מהותי – ובצירוף תמורה מיוחדת לעובד.

מומלץ למעסיקים: לנסח הסכמי סודיות ואי-תחרות בקפידה, תוך הסתמכות על עו"ד המתמחה בדיני עבודה, ולוודא שאכן יש "סוד מסחרי" שנדרש להגן עליו.
מומלץ לעובדים: לקרוא היטב את הסעיפים בחוזה לפני החתימה, להבין את ההשלכות העתידיות, ולהתייעץ עם גורם משפטי מקצועי במקרה של ספק.

בדרך זו, יוכלו שני הצדדים למנוע סכסוכי עבודה מיותרים ולהפוך את ההתקשרות ביניהם להוגנת ופרודוקטיבית.

אולי יעניין אותך גם...

מגמות חדשות בפסיקה בדיני עבודה
2025: מגמות חדשות בפסיקה בדיני עבודה – על מה בתי הדין שמים דגש?

מבוא: העולם התעסוקתי בעידן המשתנה בשנת 2025, נדמה כי שוק העבודה צועד קדימה בקצב שלא הכרנו בעבר. טכנולוגיות...

צוואה
צוואה דיגיטלית: האם היא קבילה בישראל, ואיך לערוך אותה נכון?

מבוא העידן הדיגיטלי שינה את הדרך שבה אנו מנהלים את חיינו, וכיום עולה השאלה כיצד ניתן להוריש נכסים דיגיטליים,...

מתי כדאי לפנות לעורך דין לפני חתימה על חוזה נורות אדומות
מתי כדאי לפנות לעורך דין לפני חתימה על חוזה? נורות אדומות

מבוא חתימה על חוזה היא צעד משפטי משמעותי שיכול להשפיע על חייכם האישיים, המקצועיים והכלכליים. בין אם מדובר...

מעסיק עובד
סכסוכי עבודה וקונפליקטים בין עובד למעסיק – ניהול משא ומתן ופנייה לערכאות

מבוא – חשיבות הטיפול המוקדם בסכסוכי עבודה מערכת יחסי העבודה בין עובד למעסיק עשויה להיפגם על רקע מגוון...

תאגיד
זכויות עובדים בפשיטת רגל ובפירוק תאגיד – מדריך מקיף

מבוא – מצבם של עובדים כאשר המעסיק קורס כלכלית במקרים של פשיטת רגל של יחיד (עוסק מורשה) או פירוק תאגיד...

עורך דין דיני עבודה
עורך דין דיני עבודה

מבוא דיני העבודה הם תחום משפטי מרכזי המהווה את הבסיס לקשר בין עובדים למעסיקים. מערכת חוקים, תקנות ופסיקות...

דיני עבודה
התפתחות תחום דיני העבודה: השוואה בין ישראל לעולם, מגמות עתידיות והמלצות למעסיקים

דיני העבודה הם תחום משפטי דינמי המתפתח בהתאם לשינויים חברתיים, טכנולוגיים וכלכליים. בישראל, תחום זה מושפע...

דיני עבודה (3)
האחריות המשפטית של המעסיק על תנאי העבודה: חובות, אתגרים, ותביעות משפטיות

מבוא: חשיבות האחריות המשפטית של המעסיק האחריות המשפטית של המעסיק על תנאי העבודה מהווה את עמוד השדרה של...

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime