דמי הפגיעה נועדו לפצות אותך על אובדן הכנסותיך מעבודה (כשכיר או כעצמאי) עקב הפגיעה בעבודה. דמי הפגיעה משולמים בעד פרק הזמן בו לא עבדת ונזקקת לטיפול רפואי, ולכל היותר בעד 13 שבועות (91 ימים), הנמנים ממחרת יום הפגיעה.
כיצד מחושבים דמי הפגיעה?
עובד שכיר
בעד יום הפגיעה, ישלם לך המעסיק את שכרך.
- אם נעדרת פחות מ-12 יום – ישלם לך הביטוח הלאומי דמי פגיעה בעד ימי ההיעדרות החל ביום השלישי שלמחרת יום הפגיעה.
לדוגמה: תאריך הפגיעה הוא 1.6.2012. נעדרת מהעבודה עקב הפגיעה עד ליום 8.6.2012. תהיה זכאי לדמי פגיעה מיום 4.6.2012 עד 8.6.2012. - אם נעדרת יותר מ-12 יום – ישלם לך הביטוח הלאומי דמי פגיעה החל ביום שלמחרת יום הפגיעה. לאחר שאישר הביטוח הלאומי את התביעה, ישולמו דמי הפגיעה לזכות חשבון הבנק שלך (לפי הרשום בתביעתך).
הביטוח הלאומי יגבה מהמעסיק שלך את התשלום ששילם לך בעד 12 הימים הראשונים (חוץ ממעסיק של עובד במשק בית).
קיימים מעסיקים, שעל פי הרשאה מיוחדת מהביטוח הלאומי, רשאים לשלם את דמי פגיעה לעובדיהם (על פי תקנה 22 לתקנות בדבר ביטוח מפני פגיעה בעבודה – פרק ה'), והביטוח הלאומי יחזיר למעסיקים את הכספים ששילמו לעובדים.
דמי הפגיעה שישלם המעסיק לא יפחתו מדמי הפגיעה המגיעים לעובד על פי החוק. עובד שמעסיקו קיבל הרשאה לשלם דמי פגיעה לעובדיו, אינו זכאי לתשלום גם מהמוסד לביטוח לאומי.
עובד עצמאי
הזכאות לדמי פגיעה כעובד עצמאי היא רק אם בזמן הפגיעה בעבודה היית רשום במוסד לביטוח לאומי כעובד עצמאי ושילמת את דמי הביטוח במועד.
דמי הפגיעה ישולמו לך בהתאם לתקופת אי הכושר לעבודה ובניכוי 12 ימי ההיעדרות הראשונים.
לידיעתך, אם נעדרת מעבודתך עקב הפגיעה יותר מ-91 יום, או אם נותרה לך נכות עקב הפגיעה בעבודה, אתה רשאי להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה.
שיעור דמי הפגיעה ליום
75% מההכנסה החייבת בדמי ביטוח ב- 3 החודשים המלאים שקדמו ל-1 בחודש שבו הופסקה העבודה בשל הפגיעה, או חודש הפגיעה עד ליום הפגיעה ושני החודשים שקדמו לו, לחלק ב-90 – התשלום הגבוה מבין השניים, ועד למקסימום דמי הפגיעה ליום 1,141.13 ש"ח (החל ב- 01.01.2022).
ההכנסות שנלקחות בחשבון בחישוב דמי הפגיעה:
- עובד שכיר – דמי הפגיעה יחושבו לפי שכרך החייב בתשלום דמי ביטוח, לרבות שכר שעות נוספות, שכר פרמיות ומענקים (כגון ביגוד, הבראה, משכורת 13).
שים לב, אם לא קיבלת שכר מלא ב-3 החודשים שקדמו לפגיעה, תיבחן האפשרות לחשב את דמי הפגיעה כאילו קיבלת שכר מלא. לשם כל עליך לשלוח לנו אישורים המעידים על כך שלא קיבלת שכר מלא בגלל סיבות מוצדקות (אישורי מחלה, חופשה וכיו"ב). את האישורים תוכל לשלוח באמצעות האתר. - עובד שכיר שהוא גם עובד עצמאי – אם נפגעת במהלך עבודתך כשכיר או כעצמאי, דמי הפגיעה יחושבו לפי שכרך משני מקומות העבודה.
שים לב, הכנסותיך כעובד עצמאי יילקחו בחשבון רק אם בזמן הפגיעה בעבודה היית רשום בביטוח הלאומי כעובד עצמאי ושילמת את דמי הביטוח במועד. - עובד עצמאי – דמי הפגיעה יחושבו לפי הכנסותיך בשנת המס השוטפת.
- מי שנקבע לו אי כושר חלקי – אם אתה עובד שכיר או עצמאי, ועל פי אישור רפואי מקופת חולים נגרם לך אי-כושר חלקי לעבודה ומספר שעות עבודתך צומצם – ישולמו לך דמי פגיעה מופחתים ולא יותר מ-8 שעות ליום.
- אם נפגעת במהלך הכשרה מקצועית או במהלך שיקום מקצועי – ובשלושת החודשים שקדמו לפגיעה היו לך גם הכנסות מעבודה כשכיר או כעצמאי, דמי הפגיעה יחושבו לפי הכנסותיך מעבודתך כשכיר או כעצמאי, או לפי ההכנסה שעל פיה חושבו דמי הביטוח בהכשרה המקצועית בשלושת החודשים כאמור – לפי הסכום הגבוה יותר.
ניכויים מדמי הפגיעה
מדמי הפגיעה מנוכים מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות.
הפרשים לדמי פגיעה
עובד שכיר שקיבל ממעסיקו תשלומים נוספים והפרשי שכר עבור התקופה שקדמה לתשלום דמי הפגיעה, עשוי להיות זכאי לתשלום הפרשים לדמי פגיעה במקרים האלה:
- המעסיק שילם לך במהלך 11 החודשים שלאחר פגיעתך בעבודה תשלום נוסף,
- אולי יעניין אותך גם...
מאמרים קשורים לנושא:
- תאונות עבודה – טיפול רפואי מבוטח שהוכר על ידי הביטוח הלאומי כנפגע בעבודה מתאונת עבודה או ממחלת מקצוע, זכאי לטיפול רפואי - כל זמן שיידרש לו טיפול כתוצאה מהפגיעה. הטיפול הרפואי...
- ביטוח לאומי – קידום הרחבת תקנות נכות של נפגעי עבודה מענה רוחבי ולא נקודתיהביטוח הלאומי מבקש לשנות תקנות משנת 1965 ולקדם הרחבת תקנות נכות עבודה במיליוני שקלים. לראשונה יינתן מענה רוחבי ולא נקודתי לאלפי הנכים...
- פגיעה שהתרחשה בבית הוכרה כתאונת עבודה בל (ת"א) 4530-01-18 נילי ארונוביץ נ' המוסד לביטוח לאומי...
- ביטוח לאומי כללים בדבר סיוע לעובד בהתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי בכל הנוגע לעבודתו ברשות בהווה או בעבר....
- תאונות עבודה חוק ביטוח נפגעי עבודה נחקק לשכירים ב-1954 ולעצמאים ב-1957. הוא מקנה למבוטח שאירעה לו פגיעה בעבודה זכות לגמלאות שונות....