נקבע שכתם שמן בכביש הוא סיכון דרך שנהג צריך לקחת בחשבון ונהיגה במהירות נמוכה יותר הייתה מונעת את התאונה. טענת מבטחת הרכב הפוגע שהתאונה בלתי נמנעת נדחתה והיא חויבה לפצות.
האם כתם שמן על הכביש פוטר מאחריות את הרכב שהחליק וגרם לתאונת שרשרת? בית משפט השלום ברחובות קבע לאחרונה שלא. הסוגיה נדונה בתביעה שהוגשה על ידי מבטחת של רכב שנפגע בתאונה נגד חברות הביטוח של שני הרכבים שעמדו אחריו ברמזור. הראשון החליק על כתם שמן ופגע ברכב השני אשר נהדף על רכב שלישי – אותו ביטחה התובעת. בתביעה נטען שהרכב החליק בעקבות רשלנות של הנהג, אך מבטחת הרכב הפוגע טענה שהתאונה הייתה בלתי נמנעת מצדו והגישה הודעת צד ג' נגד העירייה כאחראית על הכביש. סגנית הנשיאה רנה הירש קבעה שהנהג שהחליק אחראי לתאונה. היא ציינה שהעובדה שהנהגים לפניו לא החליקו מלמדת כי נסע במהירות שאינה מתאימה לתנאי הדרך. חברת הביטוח שלו חויבה לפצות.
רכב נהוג על-ידי נהגת יצא מנתיבי איילון ונעצר ברמזור אדום בצומת סמוך למחלף השלום בתל אביב, אחריו נעמד רכב נוסף, שני במספר. זמן קצר לאחר מכן הגיע רכב שלישי שנסע באותו הנתיב, החליק על כתם שמן בכביש והדף את הרכב השני לעבר הרכב הראשון.
"מנורה מבטחים" שביטחה את הרכב הראשון בתור הגישה תביעה נגד "איי. די. איי חברה לביטוח" שביטחה את הרכב השני ונגד "מגדל חברה לביטוח" – מבטחת הרכב שהחליק.
התובעת טענה שהרכב המחליק גרם לתאונה עקב נהיגה רשלנית, בלתי זהירה וללא שמירת מרחק – ואחראי לפצותה בגין הנזקים שנגרמו לרכב שהיא מבטחת.
"מגדל" (שמבטחת את הרכב המחליק) טענה שאין קשר בין הנהיגה לבין הנזקים לרכבים, מכיוון שהגורם לתאונה הוא כתם שמן שהוביל לחוסר תגובה בבלמים, כך שהתאונה הייתה בלתי נמנעת.
מגדל הגישה הודעת צד שלישי נגד עיריית תל-אביב האחראית על הכביש העירוני. העירייה טענה שאין לה אפשרות לוודא בזמן אמת שלא נוצרים מפגעים והכתם טופל ברגע שנודע לה על קיומו.
אחרים לא החליקו
השופטת הירש קיבלה את התביעה נגד מבטחת הרכב המחליק. נקבע שקיומו של שמן על הכביש הוא סיכון שנהג סביר צריך לקחת בחשבון , וקיומו לא מסיר את האחריות של הנוהג ברכב.
השופטת ציינה את העובדה ששני הרכבים שהיו מעורבים בתאונה וככל הנראה גם רכבים אחרים שעברו לפני כן, לא החליקו בעקבות כתם השמן. מכך, קבעה, אפשר להסיק שנהג הרכב המחליק לא נסע במהירות מתאימה ובנסיעה זהירה הוא יכול היה להימנע מהחלקה.
"מגדל", מבטחת של הרכב המחליק, חויבה לפצות את "מנורה" על הנזקים שנגרמו לרכב שביטחה בסך 15,413 שקל, בתוספת הוצאות ושכ"ט עו"ד.
התביעה נגד איי.די.איי, מבטחת הרכב שנהדף נדחתה ונפסקו לטובתה הוצאות.
בתוך כך נדחתה ההודעה נגד העירייה. נקבע שמדובר במפגע שעלול להיווצר בתוך שניות אחדות והיא לא אחראית לו בנסיבות שבהן לא הוכח כי היה עליה לדעת על קיומו.
- ב"כ מנורה: עו"ד שחף היימן
- ב"כ איי.די.איי: עו"ד אבי אריה
- ב"כ מגדל: עו"ד אבישי זיו
- ב"כ עיריית תל-אביב: עו"ד שרון עמר
עו"ד חגית שווקי עוסק/ת ב- נזיקין
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
מאמרים קשורים לנושא:
- עורך דין תאונות דרכים החלק המשפטי החשוב שלאחר תאונת הדרכיםהיקלעות לתאונת דרכים היא לא דבר נעים והיא יכולה לפגוע בכל אחד בין אם מדובר בפגיעה גופנית ובין אם מדובר...
- עורך דין נזיקין עורך דין נזיקין - דיני נזיקין המשתייכים לתחום המשפט האזרחי, עוסקים בדיני חיוב בגין נזק לא רצוני אשר נגרם לגופו ו/או לרכושו של אדם מסוים....
- עורך דין נזיקין בחיים המזל יכול פחות לשחק לנו ולמרבה הצער אנחנו יכולים להיות מעורבים בתאונות או במקרים שבהם צוות רפואי מגלה כלפינו רשלנות....
- פגיעה בעבודה: מתי מגיע פיצוי ואת מי תובעים? מבוא פגיעה בעבודה היא אירוע שכיח שעלול להתרחש בכל מקום עבודה ובכל תחום, וכוללת תאונות פיזיות, מחלות מקצוע או נזקים נפשיים הנגרמים כתוצאה מהעבודה. פגיעות...
- כ-2 מיליון ש' פיצויים לאורחת שנפלה ביציאה מהמלון התאונה נגרמה בשל הפרשי גבהים בין שביל היציאה לבין המדרכה. הנפגעת, שנפצעה בשתי הרגליים, סובלת היום מהשלכות התאונה בעיקר עקב דיכאון קשה. בית המשפט קבע...