בית הדין לעבודה הורה לחברה להימנע מלפגוע במעמדו עד להכרעה בתביעה שהגיש נגדה בטענה לפיטורים לא חוקיים תוך שימוש ציני במגפת הקורונה.
בהחלטה חריגה שניתנה לאחרונה במסגרת תביעה שהגיש מנהל הבקרה במפעל "כימדע תעשיות" הוציא בית הדין לעבודה בבאר שבע צו מניעה זמני לפיטוריו. החברה חויבה לאפשר לו להמשיך לעבוד ולהימנע מפגיעה בזכויותיו עד להכרעה בהליך. בהחלטה נקבע כי בשלב זה הצליח המנהל להוכיח כי ההחלטה לפטר אותו לכאורה משום שהפר בידוד הייתה פגומה, לא תאמה את המציאות משום שכלל לא היה מחויב בבידוד ובפועל עמדו מאחוריה מניעים פסולים.

המנהל, שעובד במפעל כ-30 שנה, זומן לשימוע באפריל האחרון ופוטר כשבועיים לאחר מכן. בתביעה שהגיש נגד החברה הוא טען בין היתר כי פיטוריו לא היו חוקיים, וכי הסיבה האמיתית שעמדה מאחוריהם היא גילו המתקדם (63).
במקביל לתביעה התבקש בית הדין להוציא צו מניעה שיאסור על כניסת הפיטורים לתוקף עד להכרעה בתביעה. בבקשה צוין כי החברה פגעה באורח קשה בכבודו ובזכויותיו של התובע, ונראה כי מצאה הזדמנות פז בחסות מצב החירום כדי להעלות נגדו טענות מופרכות על הפרת בידוד.
בהקשר זה התובע ציין כי לאחר שהבין ששהה בסופר בו היה חולה קורונה מאומת, הוא הכניס את עצמו לבידוד וולונטרי ודיווח למשרד הבריאות, אף שלא ידע אם היו שם יחד באותה שעה.
לאחר מכן החל בבירורים שהעלו כי שמו לא מופיע ברשימת הנחשפים אך הומלץ לו להמשיך בבידוד למען הזהירות. יום למחרת גילה תקלה חמורה בפרויקט בעבודתו שלא הצליח לפתור מרחוק. לכן הגיע למפעל בשעות הלילה, כשכמעט לא היו עובדים, מתוך ידיעה ברורה שהוא לא מסכן אף אחד. הוא שהה שם דקות ספורות וחזר לביתו.
זמן קצר לאחר מכן כבר זומן לשימוע אך המנהלים הבכירים לא אפשרו לו להתבטא. אז הבין שהשימוע נערך למראית עין ולא היה יותר מ"מופע תיאטרלי", כשההחלטה לפטר אותו נלקחה מראש. בדיעבד אף התברר לו שהמחליף שלו גויס עוד לפני הפיטורים.
מטעם החברה נטען מנגד כי מדובר בעובד שהפר חובת בידוד, סיכן את העובדים ואת המשך פעילות המפעל שהוגדר כחיוני, ופעל בניגוד לחוק ולחובת האמון שחלה עליו כנושא משרה ניהולית. בנסיבות אלה הניסיון לייחס לה מניעים זרים בהחלטה לפטרו נגוע בחוסר תום לב.
מקרה ייחודי
אלא שהשופטת רחל גרוס קבעה כי זהו אחד המקרים הנדירים שבהם מוצדק להקפיא את הפיטורים עד להכרעה בתביעה.
השופטת הדגישה כי בשלב ראשוני זה הציג התובע ראיות שמעידות לכאורה שהליך סיום ההעסקה שלו היה פגום ביותר. בהקשר הזה צוין כי עצם העובדה שפוטר אחרי כל כך הרבה שנים עקב מקרה חד-פעמי וייחודי מעלה חשד שהחברה ניצלה את תקופת החירום כדי לפטר את התובע מסיבות אחרות מאלה שהציגה.
השופטת הוסיפה כי פרוטוקול השימוע והעדויות אישרו את טענת התובע כי כלל לא ניתנה לו הזדמנות להסביר את עצמו וכי השימוע נערך כ"טקס" בלבד. בנוסף, החברה לא הציגה כל ראיה שמעידה כי הפר את החוק או פעל בניגוד להוראה רשמית כלשהי. עוד צוין כי נראה שאכן נוהל משא ומתן סודי עם המחליף שלו עוד לפני ההחלטה לפטרו.
לפיכך הוציאה השופטת צו מניעה זמני לפיטורים. החברה חויבה להימנע מלפגוע במעמדו של התובע ולאייש את משרתו, ותשלם לו הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך 11,530 שקל.
- ב"כ התובע / המבקש: עו"ד אדמית בכר
- ב"כ הנתבעת / המשיבה: עו"ד אפרת דויטש ועו"ד לענייני עבודה ענבל פלמור דורי
עו"ד ישעיה ירון עוסק/ת ב- דיני עבודה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
עוד מאמרים


לשון הרע ברשתות חברתיות – גבולות חופש הביטוי מול פיצויים
מבוא הרשתות החברתיות הפכו לזירת הביטוי הציבורי המרכזית בישראל. כל משתמש יכול להפיץ טקסט, תמונה או סרטון אל אלפי ועשרות אלפי עוקבים בלחיצת כפתור אחת.


שימוש במצלמות Dash Cam כראיה בתאונות דרכים
מבוא בעידן שבו כל רכב שני מצויד מצלמת דרך ראיה, השאלה איננה עוד אם יהיה תיעוד לתאונה אלא כיצד ישתמשו בו. סרטון Dash Cam עשוי להכריע בסוגיית אחריות


אחריות רשויות מקומיות על מפגעי תשתית – מדרכות ומדרונים
מבוא המרחב העירוני נמצא באחריות הרשות המקומית, ולפיכך כל מפגע תשתיתי – בור פתוח במדרכה, אבנים רופפות או מדרון שאיבד יציבות – עלול להצמיח תביעת נזיקין


רשלנות רפואית בעידן טלה‑רפואה: אתגרים, תקינה והגנות משפטיות
מבוא המהפכה הדיגיטלית במערכת הבריאות, שהואצה מאז מגפת הקורונה, הפכה את טלה ‑ רפואה[1] (Tele‑Medicine) מרעיון ניסיוני לשירות חובה כמעט בכל קופת חולים ובית חולים.


מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לבין ייפוי כוח רגיל?
מבוא הצורך להגדיר מראש מי יקבל החלטות בשמנו ברגעי חולשה או היעדרות הופך למשמעותי יותר ויותר בחברה מודרנית, שבה תוחלת החיים מתארכת והמורכבות המשפטית־כלכלית גדלה.


שאלות & תשובות – כל מה שתמיד רצית לדעת על ייפוי כוח מתמשך
מבוא ייפוי כוח מתמשך הוא אחד הכלים המשפטיים החשובים ביותר שנועדו להבטיח את זכויותיך גם כאשר לא תוכל לקבל החלטות בעצמך. הכלי הזה מאפשר לכל
מאמרים קשורים לנושא:
- כ-340 אלף שקל פיצויים למנהלת פרויקטים שפוטרה חברה פיטרה עובדת לאחר כ-13 שנות עבודה, בלי שימוע ובלי פיצויים....
- זכה בכ-188 אלף שקל על שעות נוספות שלא בטוח שעבד בהן בית הדין לעבודה אמנם קבע כי גרסת העובד לגבי מתכונת העבודה הייתה בעייתית ולא מהימנה אך חייב את המעסיקה בתשלום בכל זאת, משום שלא ניהלה...
- עובד שהתפטר לרגל נישואיו ועבר לעיר אחרת – זכאי לפיצויי פיטורים המעסיקה – חברת תוכנה פיננסית שמשרדיה בירושלים – טענה כי העובד משקר בכל הקשור למועד בו הכיר את ארוסתו ולכן אינו זכאי לדבר. אולם בית...
- הפסידה פיצויי פיטורים כי לא באמת התפטרה לצורך טיפול בילד החוק מחייב מעסיק לשלם פיצויי פיטורים לעובדת שהתפטרה כדי להיות עם ילד שזה עתה נולד. אלא שבמקרה הנוכחי הוכח שמטרת ההתפטרות הייתה קידום והעלאת שכר....
- ייעוץ משפטי בתחום דיני העבודה מתי מומלץ לפנות לייעוץ משפטי בתחום דיני העבודהפוטרתם ממקום העבודה באופן לא חוקי? מה עושים עכשיו...