מאמרים חדשים

תחומי התמחות

צרו קשר

קטגוריות
ארכיון
דצמבר 2024
א ב ג ד ה ו ש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
הרקע לפיטורים ולהתפטרות והזכות לשימוע
תמונה של ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

הרקע לפיטורים ולהתפטרות והזכות לשימוע

הנמקת התפטרות

עובדים לא חייבים לנמק את ההודעה על ההתפטרות.

עם זאת, ככלל, על עובדים המתפטרים עקב "הרעה מוחשית בתנאי העבודה", להתריע מראש על כוונתם להתפטר עקב הרעת התנאים, על מנת לאפשר למעסיקים הזדמנות נאותה לתקן את הדרוש ככל שניתן. עובדים שלא עשו כן, עשויים להתקשות להוכיח שההתפטרות באה עקב הרעת התנאים וזכותם לפיצויי פיטורים עשויה להיפגע.

הנמקת פיטורים והזכות לשימוע

מעסיקים לא חייבים לנמק בהודעה המוקדמת את הסיבות לפיטורים. עם זאת, הפסיקה הכירה בחובת המעסיקים לקיים "שימוע", בטרם יקבלו החלטה על פיטורי העובדים. כלומר: על המעסיקים לתת לעובדים הזדמנות נאותה, הוגנת וסבירה, להשמיע את טענותיהם כנגד הכוונה לפטרם, ולהתייחס לטענות המעסיקים כלפיהם לפני שתתקבל החלטה לפטרם. זאת על רקע החובה לנהוג בתום לב ביחסי עבודה.

הערות:

  • חובת השימוע חלה גם במגזר הפרטי.
  • עובדים שפוטרו ללא שימוע או בהליך שימוע פגום, רשאים להגיש לבית הדין לעבודה תביעה נגד המעסיקים, ובית הדין עשוי לחייב את המעסיקים בתשלום פיצוי לעובדים עקב הליך הפיטורים הפגום, ואף לבטל את הפיטורים ולכפות על המעסיקים להמשיך ולהעסיק את העובדים.
  • קיימות הוראות חוק המתנות את הפיטורים באישור משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים או האוסרות על פיטורי עובד או עובדת בנסיבות מסוימות, כגון בתקופת חופשת לידה. כמו כן קיימות הוראות מיוחדות לעניין פיטורי עובד גם בהסכמים קיבוציים, ולעיתים גם בהסכם העבודה, כגון: הגבלת האפשרות לפטר עובד במשך תקופה הקבועה בהסכם, או חובה להיוועץ, לפני הפיטורים, בוועד העובדים. לפיכך, לפני הפיטורים יש לוודא שאין בחוק, בהסכם העבודה, או בהסכם קיבוצי, הוראות המגבילות את הפיטורים או מתנות את הפיטורים בקיומו של הליך מוקדם. לפירוט בנושאים אלה לחצו כאן.

הליך השימוע

על מנת לקיים את חובת השימוע, נדרש לקיימו בתנאים אלה:

  1. על המעסיקים לקיים את השימוע, לפני שגמלה בליבם ההחלטה לפטר את העובדים. כמו כן עליהם לתת לעובדים הזדמנות נאותה והוגנת להתייחס במהלך השימוע לטענות שהועלו על ידי המעסיקים. כך גם נדרש לשמוע את דברי העובדים בפתיחות, ולא רק על מנת לצאת ידי חובת השימוע, לאחר שהמעסיקים כבר גיבשו את עמדתם.
  2. יש לתת לעובדים את המידע והנימוקים המלאים העומדים מאחורי הכוונה לפטרם זמן סביר לפני השימוע, ולאפשר לעובדים לעיין במסמכים שהמעסיקים מסתמכים עליהם בטענותיהם. לא ניתן להסתפק בטענות כלליות על תפקודם של העובדים, ונדרש להצביע על אירועים מסוימים ועל המועדים בהם אירעו, וכן לאפשר לעובדים להתייחס לטענות המעסיקים.
  3. עובדים זכאים לבוא לשימוע בלווי עורך דין או אדם אחר המייצג אותם, כגון בן משפחה. ככל שהעובדים מעוניינים בכך, יש לאפשר לנציג ועד העובדים להיות נוכח בשימוע. עוד יש לאפשר לעובדים להביא לשימוע עדים מטעמו, וככל שנדרש בנסיבות העניין, יש לאפשר לעובדים לחקור עדים מטעמם של המעסיקים.
  4. רצוי שבעת השימוע יהיה נוכח אדם נוסף מטעם המעסיקים.
  5. יש לתעד את השימוע בפרוטוקול ולמסור לעובדים העתק ממנו. 

 

עוד פסקי דין

פסקי דין
ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

רשלנות רפואית הקשורה בהריון ולידה

רשלנות רפואית הנפוצה ביותר בישראל בישראל, אחת מסוגי הרשלנות הרפואית הנפוצים ביותר היא רשלנות הקשורה בהריון ולידה. תביעות רבות מוגשות בגין נזקים שנגרמים במהלך ההריון

קרא עוד »
פסקי דין
ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

פסקי דין בתחום רשלנות רפואית

מבוא רשלנות רפואית היא תחום משפטי המתמקד במקרים בהם מטופל נפגע כתוצאה ממעשה או מחדל רשלני של איש רפואה או מוסד רפואי. פסקי דין בתחום

קרא עוד »
פיטורים וסיום העסקה
ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

הקדימה פיטורים לשימוע – ותפצה את העובדת בעשרות אלפי שקלים

חברת שמירה מסרה למאבטחת מכתב פיטורים בו נרשם שבאפשרותה לתאם מועד לשימוע, אם תרצה. ביה"ד לעבודה הבהיר לחברה שלא מדובר בפריווילגיה בית הדין לעבודה בבאר

קרא עוד »
אפליה בעבודה
ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

אפליה מחמת גיל – פסק דין

סע"ש 52280-10-18 בתיה עמר נ' אסם השקעות בע"מ רקע עובדתי: התובעת עבדה כמנהלת חשבונות אצל הנתבעת, חברת אסם העוסקת בייצור ושיווק מזון. בעקבות העברת חלק

קרא עוד »

תוכן עניינים