בימים אלו חווים חברות קשים כלכלים בעקבות משבר הקורונה ומשכך נאלצים לבצע שינויים ארוגניים בחברה. חלק מהצעדים הבלתי נמנעים הם סיום העסקה של עובדים ושינוי בהיקפי משרה.
אז איך מתבצע הליך סיום העסקה בימים אלו? האם ניתן לפטר עובד בוואטסאפ (Whats app) או בזום (Zoom)? האם ניתן לחפוף את תקופת החל"ת עם תקופת ההודעה המוקדמת?
ומה החוקים החלים בעת שינוי משרת עובד?
הליך סיום העסקה בימים אלו אינו שונה באופן משמעותי מהליך סיום העסקה רגיל. על המעסיק לזמן את העובד לשימוע כדין.
עובדים רבים נמצאים בחל"ת האם ניתן לפטר עובד בחל"ת?
תשובה: אין מניעה בדין לפטר עובד אשר נמצא בחל"ת.
תשובה: יש לשלוח הזמנה לשימוע בכתב ולוודא שהעובד קיבל את הזימון לשימוע.
ניתן לשלוח את הזימון בדוא"ל, במכתב ואם אין ברירה באווטס אפ.
לא ניתן לקיים את השימוע באופן פרונטאלי, מה עושים?
תשובה: לאור הצורך להימנע ממפגשים והתקהלות שאינה הכרחית ניתן לקיים את מהות השימוע גם באופן דיגיטלי. על המעסיק לקבל את הסכמת העובד לקיים את הליך השימוע בווידיאו (ניתן באפליקציית זום), בשיחת טלפון או בהתכתבות. באופן הזה ניתן לקיים את מהות השימוע בכך שהעובד והמעסיק יכולים להעלות את טענותיהם בדבר השימוע.
על אף שהליך השימוע מתבצע באופן דיגיטלי אין זה פוטר את המעסיק לנהל במהלך השימוע פרוטוקול שימוע אשר ישקף את הנאמר בשימוע, לרבות החלטות וטענות הצדדים.
הוחלט על סיום העסקה, האם ניתן לכלול את תקופת החל"ת בהודעה המוקדמת?
תשובה: לא ניתן לכלול את תקופת החל"ת בתקופת הזכאות להודעה מוקדמת.
לא ניתן להעסיק בפועל את העובד בתקופת ההודעה המוקדמת מה על המעסיק לעשות?
תשובה: מעסיקו שאינו יכול לספק לעובדו עבודה בתקופת ההודעה המוקדמת יידרש לשלם לעובד "פיצוי" בגין תקופת ההודעה המוקדמת, להלן "חלף הודעה מוקדמת".
מהו מועד סיום העסקתו של העובד? האם כאשר העובד היה בסטטוס חל"ת?
תשובה: סיום העסקה מתקיים לאחר אקט אקטיבי של סיום העסקה- פיטורים או התפטרות.
בתקופת החל"ת אין קטיעה של יחסי עובד מעסיק ורק לאחר תום ההודעה המוקדמת או תשלום חלף הודעה מוקדמת יגיעו יחסי העבודה לסיומם.
במקום פיטורים המעסיק מעוניין לשנות את היקף המשרה של העובד, איך מתבצע השינוי?
תשובה: שינוי היקף משרה, תנאים ושכר של עובד הם בעצם ביטול חוזה העבודה המקורי של העובד והמעסיק וכריתת חוזה עבודה חדש.
על המעסיק לזמן את העובד לשיחת "שימוע" בדבר שינוי בתנאי העסקתו (כמו בשימוע לפני פיטורים).
המעסיק נדרש לקבל את הסכמת העובד לשינוי המשרה והחתמתו על הסכם עבודה חדש.
בנוסף, בהתאם לסעיף 3 לחוק הודעה לעובד (תנאי עבודה) התשס"ב-2002 ,על המעסיק להוציא לעובד טופס הודעה על שינוי בתנאי העבודה המצוי בתקנות הודעה לעובד (תנאי עבודה צורת הודעה ופרטיה), תשס"ב – 2002.
למעסיק יש עובדת בהריון שהוא מעוניין להוציא לחל"ת, האם הוא רשאי?
תשובה: ביום 17.4.2020 בוטלו תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש) (עבודת נשים) התש"ף-2020, אשר אפשרו למעסיקים העומדים בתנאים מסוימים להוציא לחל"ת עובדים אשר מוגנים על פי חוק עבודת נשים, תשי"ד-1954 ללא היתר מהממונה על חוק עבודת נשים (משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים).
נכון להיום, החוק מחייב שכל מעסיק המעוניין לשנות משרה או להוציא לחל"ת או לסיים העסקה של עובד או עובדת אשר מוגנים על פי חוק עבודת נשים, יוציא היתר מהממונה על חוק עבודת נשים.
עוד מאמרים
מאמרים קשורים לנושא:
- הוצאת עובדים לחל"ת וקבלת דמי אבטלה השפעת התפשטות נגיף הקורונה והנחיות משרד הבריאות לתקופות בידוד משפיעים על עסקים רבים בישראל, אשר בחלקם הוחלט להוציא חלק מהעובדים לחופשה ללא תשלום (חל"ת), לצמצם...
- האם בעל שליטה זכאי לדמי אבטלה? עו"ד מליסה כלף חוק הביטוח לאומי קובע שפרקים ז' ו-ח' לחוק הביטוח הלאומי (ביטוח אבטלה וזכויות עובדים בפשיטות רגל ופירוקי תאגיד) אינם חלים על בעל...
- משבר הקורונה, בקרת שכר בתקשורת משבר הקורונה, בקרת שכר בתקשורת...
- האם מעסיק חייב בהפרשות סוציאליות בתקופת חל"ת האם מעסיק חייב בהפרשות לפנסיה בתקופת חל"ת? מה ההשלכות באי ביצוע הפרשות לגמל בתקופת חל"ת?...
- עובדת בהריון אשר יצאה לחל"ת- האם תפגע זכאותה לדמי לידה? האם יפגע סכום דמי הלידה שלה? ישנן עובדות בהריון אשר הוצאו לחל"ת וחוששות לדמי הלידה שלהן. בהתאם לקביעת ביטוח לאומי, אחד מתנאי הזכאות לדמי לידה הינו תשלום דמי אכשרה (תשלום לביטוח...