מאמרים חדשים

תחומי התמחות

צרו קשר

קטגוריות
ארכיון
אוקטובר 2024
א ב ג ד ה ו ש
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
תמונה של ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

ייפוי כוח מתמשך: למה זה טוב?

ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך הוא פתרון חדשני המאפשר תכנון משפטי צופה פני עתיד, ומהווה תחליף יעיל וטוב לשיטה הבעייתית שהייתה נהוגה בעבר – מינוי אפוטרופוס על ידי בית משפט

הליך מינוי אפוטרופוס

הליך מינוי אפוטרופוס לאדם שאיבד את כשרותו המשפטית כולל התייחסות לשני נושאים: אפוטרופוס לענייני גוף, ואפוטרופוס לענייני רכוש (אשר מחויב גם בהגשת דוחות מפורטים למשרד האפוטרופוס הכללי). הליך זה לא מאפשר לאדם שמונה לו אפוטרופוס לתת הנחיות אישיות מראש או "תוך כדי תנועה" אשר יחייבו את האפוטרופוס שמונה על ידי בית המשפט.

עם קבלת המינוי, האפוטרופוס הוא "המוציא והמביא" הבלעדי בענייני האדם אשר מונה לו האפוטרופוס וכל המהלכים נעשים "מעל ראשו" מבלי יכולת שלו להתערב.

לעיתים האפוטרופוס היה אדם זר לחלוטין לאדם אשר מונה לו אפוטרופוס.

כדי לתת מענה למורכבות זו יצר המחוקק כלי משפטי חדש המאפשר להימנע מהצורך למנות לאדם אפוטרופוס: ייפוי הכוח המתמשך.  

ייפוי כוח מתמשך הוא הסדר משפטי המבוסס על בחירתו האישית של האדם ועל מערכות יחסים משפחתיות או חברתיות של קרבה ואמון.

בהליך זה, אדם יכול לבחור מראש למנות איש אמון (אחד או יותר) שיהיה מיופה כוח ויפעל בשמו בבוא היום בו לא יוכל לנהל את ענייניו האישיים, הרפואיים ועניני הרכוש שלו. 

כשהחיים מתהפכים

"העבר אין, העתיד עדיין, וההווה כהרף עין. אם כן, דאגה מנין" (מיוחס לר' אברהם אבן עזרא).

הביטוי מפרק את מסע חיי האדם לשלושה פרקי זמן: לעבר, הווה ועתיד, ונראה כאומר מדוע בכלל לבזבז זמן בדאגה כשהעבר אינו, העתיד לא קיים עדיין, וההווה חולף כהרף עין. משכך מנין אם כן יש בכלל זמן לדאגה.

ובכן, מקרה מהחיים: תחילת השנה החדשה לא הכינה את הזוג בשנות ה-40 לחייהם מירית (מנהלת חשבונות במקצועה) ומשה (מנהל עסק משגשג למחקר ופיתוח) הנשואים כ-12 שנה, לעתיד שישנה את המציאות שלהם לתמיד.

משה יצא מביתם במכוניתו המפוארת ונהג כדרכו באחריות ובבטחה, לפתע הגיחה ממולו מכונית ספורט הנהוגה בידי צעיר השב מבילוי לילי בפאב המקומי יחד עם חבריו כשכולם שתויים לשוכרה.

מכונית הספורט אשר נסעה במהירות מופרזת התנגשה חזיתית במכוניתו של  משה. תוצאת התאונה הותירה את משה נכה בדרגת 100% ו"צמח" לשארית חייו. 

מצב זה הותיר את משה כשהוא אינו אדון לעצמו ואינו בר החלטה מה ייעשה ברכושו ומה ייעשה בגופו. מעין "נוכח נפקד". 

מי יטפל ברכושו? מי ינהל את עסקו? מי יקבע אם לערוך ניתוח או פרוצדורה רפואית? האם היה בוחר להישאר בביתו או במוסד סיעודי? האם ירצה להמשיך להעניק דמי כיס לנכדיו כפי שהעניק עד ליום התאונה?

זו דוגמה אחת מני רבות הממחישה כי חתימה על ייפוי כוח מתמשך הייתה מאפשרת למשה למנות מראש אדם שינהל את ענייניו, ולהותיר הוראות כיצד עליו לפעול.  

החיים מלמדים אותנו כי מקרה מעין זה עלול לקרות לכל אחד ואחת מאיתנו. ממצב "רגיל" לפתע פתאום ובלי הודעה מוקדמת להגיע למצב שבו נאבד את צלילותנו או יתדרדר כושרנו הקוגניטיבי.

מצב זה יכול לקרות בתהליך הדרגתי או באופן פתאומי, בשל הידרדרות בריאותית של גיל מתקדם או עקב מחלה קשה או תאונה.

בכל סיטואציה כזו היינו מעוניינים שמי שיהיה מופקד על קבלת החלטות בנוגע לחיינו יהיה אדם שאנו סומכים עליו שיפעל לטובתנו וידאג לנו כראוי. 

אל תדחו למחר, חתמו על ייפוי כוח מתמשך והבטיחו כי רק מי שאתם סומכים עליו ינהל את גורלכם אם חלילה תזדקקו לכך. 

אולי יעניין אותך גם...

תוכן עניינים