החוק הישראלי מתקדם מאד ובפרט בכל מה שקשור בדיני עבודה. דיני העבודה בישראל נחשבים למובילים בתחום זה בעולם והם כוללים מגון תרחישים ומתייחסים לאוכלוסיות שונות ומגוונות.
דיני עבודה בישראל נוגעים לנושא של ימי חופשה, ימי מחלה, פיצויי פיטורין ועוד. מעסיקים רבים אינם מוצאים את ידיהם ורגליהם בדיני העבודה הבסיסיים וחשוב לערוך עמם היכרות קצרה.
חוק ימי חופשה
חוק ימי חופשה קובע שכלל העובדים זכאים לקבל ממעסיקיהם חופשה שנתית בתשלום לפי הוותק שצברו במקום העבודה שלהם. המעסיק יכול לבחור עבור העובד מתי לנצל את ימי החופשה שצבר וגם לקבוע ימים שבהם ייצא העובד לחופשה מרוכזת לפי החלטת המעסיק.
לעומת זאת המעסיק לא יכול לחייב את העובד לצאת לחופשה שנתית על חשבון ימים שעדיין לא צבר במסגרת הוותק שלו. עבירה על חוק חופשה שנתית היא עילה לתלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.
חוק ימי מחלה
לפי חוק ימי מחלה כל עובד צובר זכאות ל- 1.5 ימי מחלה לכל חודש עבודה במשרה מלאה אצל אותו המעסיק, מה שאומר שכל עובד צובר 18 ימי מחלה בשנה. התשלום להיעדרות בדין מחלה מתחיל מהיום השני להיעדרות העובד וניתן לזקוף ימי מחלה גם בגין טיפול בבני משפחה.
חשוב לציין שלא ניתן לפדות ימי מחלה בתשלום אם לא נוצלו אלא אם חל על העובד הסכם עבודה או הסכם קיבוצי שקובע שהוא יכול לעשות כן.
חוק פיצויי פיטורין
החוק מגדיר מהו סכום הפיצוי שמגיע לעובד בגין פיטוריו לאחר השנה הראשונה לעבודה ברציפות אצל המעסיק. הסכום הוא לפי המשכורת האחרונה במכפלת שנות הוותק של העובד.
החוק מגן גם על עובדים שפוטרו שלא בתום לב לפני תום השנה הראשונה כדי להימנע מתשלום פיצויים.
במקרה כזה יחייב בית המשפט את המעסיק לשלם פיצויים לעובד גם אם לא צבר שנת וותק. בנוסף, החוק מגדיר מקרים שבהם עובד פוטר אך עדיין לא יהיה זכאי לפיצויים כמו למשל במקרה שהתנהגותו מנעה את המשך העסקתו וקובע תרחישים שבהם עובד שהתפטר יהיה זכאי גם כן לפיצויים.
עוד באותו נושא…
- האם קיימת חפיפה בין תקופה החל"ת לתקופה המוגנת של עובדת לאחר חופשת לידה?
- חובת רישום שעות עבודה ומנוחה שבועית
- היתר לעבודה במנוחה השבועית לפי חוק שעות עבודה ומנוחה
- חוק שכר שווה לעובדת ולעובד
- שעות עבודה ומנוחה
תיקון אשר עבר לאחרונה בחקיקה, שם למעשה סוף לפרשנויות הסותרות שהיו עד כה לעניין חפיפה בין תקופת החל"ת...
מעסיקים חייבים לנהל רישום שוטף של שעות העבודה והמנוחה השבועית של העובדים. במקרה של תביעה הנוגעת לתשלום...
שירות זה מאפשר למעסיק להגיש בקשה להיתר להעסקת עובדים בשעות נוספות או במהלך המנוחה השבועית, מטעם משרד...
חוק שכר שווה לעובדת ולעובד, התשנ"ו-1996, נועד לקדם שוויון ולמנוע אפליה בין המינים בכל הנוגע לשכר...
חוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951, קובע חוקים המסדירים את אופן העבודה מבחינת שעות עבודה, ימי עבודה...
מאמרים קשורים לנושא:
- ייעוץ משפטי – עורך דין דיני עבודה זכויות וחובות העובדים והמעסיקים במדינת ישראל מעוגנות בדיני העבודה, מדובר בתחום הנחשב למורכב ביותר ולכן, במקרים בהם קיים חשש לפגיעה בזכויות או חוסר הבנה וידיעה,...
- עורך דין דיני עבודה יחסי עובדים מעבידים הם תחום מורכב במיוחד, שעלול להפוך אף לשדה מוקשים של ממש.מצד אחד לשני הצדדים יש אינטרס משותף, הצלחת העסק או הארגון, אבל...
- הודעה בדבר תנאי עבודה מעסיק חייב למסור לעובד הודעה על תנאי עבודתו, לא יאוחר מ - 30 ימים מיום תחילת העבודה....
- שעות עבודה ושעות נוספות מידע בנושא שעות עבודה רגילות ושעות נוספות – מהן שעות עבודה רגילות ומהן שעות עבודה נוספות, מתי מותר להעסיק עובדים מעבר לשעות העבודה הרגילות או...
- זכויות וחובות בתקופת ההודעה המוקדמת ויתור על עבודת העובדים בתקופת ההודעה המוקדמת...