מאמרים חדשים

תחומי התמחות

צרו קשר

קטגוריות
ארכיון
אפריל 2025
א ב ג ד ה ו ש
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
עורך דין דיני חוזים
תמונה של ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

עורך דין דיני חוזים

דיני חוזים הם הבסיס לכל התנהלות עסקית, מסחרית ואישית כמעט בכל תחום בחיינו. בין אם מדובר ברכישת דירה, הקמת חברה, ניהול זכויות יוצרים, הסכמי שותפות או אפילו בהתחייבות קטנה של חיי היומיום – חוזה הוא מסמך בעל תוקף משפטי המגדיר חובות וזכויות של צדדים. מאמר מקיף זה,  מבקש להעניק מבט מעמיק על התחום, להדגיש את העקרונות המשפטיים המרכזיים ולספק כלים מעשיים לעריכת חוזים, ביטולם או אכיפתם. כמו כן, נבחן את תפקידם של עורכי הדין המומחים בתחום ונשתף דוגמאות וסוגיות נפוצות שהופכות את עולם החוזים למורכב אך מרתק.

הגדרת חוזה ותוקפו המשפטי

חוזה מוגדר במשפט האזרחי כהסכם בין שני צדדים או יותר, שיש לו תוקף מחייב וניתן לאכוף אותו בערכאות המשפטיות. ההגדרה הפורמלית נשענת על כמה יסודות בסיסיים: הסכמה שלמה ומודעת בין הצדדים, תמורה (או התחייבות הדדית) ומטרה שאינה נוגדת את תקנת הציבור. כאשר אחד הצדדים אינו עומד בהסכמות שנקבעו, עשוי הצד הנפגע לדרוש את אכיפת החוזה או לתבוע פיצויים בגין הפרתו.
במשפט הישראלי מוסדר התחום על-ידי חוק החוזים (חלק כללי) וחוקים נלווים דוגמת חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה). חוקים אלו מגדירים מהם היסודות לכריתת חוזה, כיצד ניתן לבטלו, מהן הנסיבות המאפשרות שינוי או תיקון של חוזה, ואילו סעדים זכאי הנפגע לקבל כאשר ההסכם הופר.

הקשר בין חוזה לדיני המשפט האזרחי

המשפט האזרחי מסדיר את היחסים שבין פרטים ויישויות שאינן המדינה (אם כי גם גופים מדינתיים עשויים לחתום על חוזים בתחומי המשפט האזרחי). דיני חוזים הם כאבני היסוד של המשפט האזרחי, משום שכל פעולה עסקית או פרטית בעלת משמעות כלכלית או משפטית מבוססת על הסכמה חוזית.
מעבר לכך, עקרונות היסוד של דיני החוזים – כגון חובת תום הלב, חופש החוזים והגנת אינטרסים של צדדים חלשים – חודרים עמוק לתוך כל ענף משפטי אזרחי. כך לדוגמה, חוק המכר או דיני הקניין אינם מתקיימים בחלל ריק; הם נשענים על כללי החוזים המגדירים כיצד מוכרים וקונים מסכימים על העברת זכויות, כיצד קובעים מחיר ומהן ההפרות האפשריות וכדומה.

החשיבות של עורך דין מומחה לדיני חוזים

על אף שלעתים חוזה נראה מסמך פשוט שניתן להוריד מהרשת או לשכפל מתבנית קיימת, בפועל חוזה איכותי דורש תכנון ודיוק מירביים. עורך דין מנוסה מכיר לעומק את הרקע המשפטי, פסקי הדין העדכניים, לשון החקיקה והפרקטיקות הנהוגות בענפים שונים, וכן את הניואנסים המבדילים בין הסכם תקף לחוזה שכושל באכיפתו.
איש מקצוע משפטי מתחום דיני החוזים מסייע בנושאים מגוונים: החל מעריכת חוזה מקיף המגן על האינטרסים של הלקוח, דרך ניהול מו"מ על סעיפיו, ועד טיפול בנושאי תום לב, ביטול, הפרה, פיצויים או אכיפה בערכאות. בבסיס כל אלה נמצאת היכולת לנסח מסמך תקף, בהיר והוגן, המאפשר לכל הצדדים להבין בדיוק מהי החובה ומהי הזכות שלהם.

עריכת חוזה: שלב קריטי שישפיע על התוצאה

עריכת חוזה היא צומת דרכים שעשויה לקבוע האם ההסכם ישרת את הצדדים לאורך זמן או יהפוך למקור למחלוקות. שגיאות נפוצות כוללות השמטת פרטים מהותיים, ניסוח מעורפל ובלתי-ברור או התעלמות מאפשרויות שונות של הפרה או אירועים בלתי צפויים. עורך דין המתמחה בתחום יודע לנסח חוזה כך שיכסה את כל התרחישים האפשריים, תוך הטמעת סעיפים ברורים בכל הנוגע להפרות, חובת פיצוי, בוררות, סמכות שיפוט, סודיות ועוד.
מעבר לכך, חוזה איכותי מבטא באופן חד-משמעי גם את עקרונות תום הלב וההוגנות: הוא מונע שימוש לרעה בכוח עודף של צד אחד, מצמצם מחלוקות על פרשנות לשונית, ויוצר חלוקת אחריות והתחייבויות שתואמת הן את לשון החוק והן את צרכי הצדדים. ככל שהמסמך בהיר יותר, כך קטן הסיכוי שהדבר ייגרר להתדיינות משפטית יקרה וממושכת.

הסכמי מייסדים וחוזים מורכבים

בכלכלה של ימינו, אנו נתקלים במגוון עצום של חוזים: הסכמי מייסדים (המסדירים את היחסים בין שותפים המקימים חברה), חוזי השקעות (המעגנים תנאים שבהם משקיע מזרים כסף בתמורה למניות או אחוזי בעלות), חוזי הלוואה (הקובעים את גובה הריבית והביטחונות במקרה של אי-החזר) ועוד.
בחוזים מורכבים במיוחד – כמו הסכמי שותפות בין מספר רב של צדדים, חוזי זכיינות או הסכמי שיתוף פעולה בינלאומיים – הייעוץ המשפטי הופך לבלתי נמנע. גם מספר עמודים גדול בחוזה אינו מעיד בהכרח על הגנה מקסימלית. דווקא בנושאים מורכבים, חשוב שעורך הדין יעשה "סדר" בנושאי האחריות, המימון, סעיפי היציאה, מנגנוני הבקרה וכל יתר המרכיבים הקריטיים להצלחת הפרויקט או ההסכם.

דיני חוזים והתקשרות בתחום המקרקעין

אחד התחומים הנפוצים ביותר שבהם נדרש ייעוץ מעמיק של עורך דין דיני חוזים הוא עסקאות מקרקעין. רכישת דירה, שכירת נכס, מכירת קרקע חקלאית או השקעה בנכס מניב – כל אלה הם חוזים מורכבים הכוללים סעיפים על תמורה, זכויות בנייה, עבירות תכנונית, ערבויות בנקאיות, רישום בטאבו ועוד.
טעות בניסוח חוזה מקרקעין עשויה לגרום לנזק כלכלי כבד, לדוגמה כאשר מתברר שהמוכר לא היה רשאי למכור את כל הזכויות, או שהנכס היה משועבד לבנק. ייעוץ משפטי מקיף ממומחה לדיני חוזים מבטיח בדיקות מקדימות (בדיקת נסח טאבו, עיון בהיתרי בנייה, תכנון מס), ניסוח ברור של תנאי העסקה וכן אזהרות וסעיפי ביטחון שימנעו מהצדדים עגמת נפש והפסדים.

סוגיות באכיפת חוזה

לאחר שחותמים על חוזה, עלול להתרחש מצב בו אחד הצדדים מפר את התחייבויותיו. דיני החוזים נותנים שורה של תרופות (סעדים) לצד הנפגע. העיקריים שבהם:

  1. אכיפה: דרישה להמשיך ולקיים את החוזה ככתבו וכלשונו, למשל העברת הנכס או ביצוע השירות כפי שהוסכם מלכתחילה.
  2. ביטול החוזה: במקרים שבהם ההפרה היא יסודית ומשמעותית, או כשמתבררות נסיבות המקימות עילות לביטול (כמו טעות מהותית או הטעיה).
  3. פיצויים: כאשר הצד הנפגע סופג הפסדים כלכליים עקב ההפרה, הוא רשאי לדרוש פיצוי כספי הולם.

עו"ד דיני חוזים מיומן ידע לבחון האם עדיפה אכיפה (למשל סיום העסקה כסדרה), האם הגיוני יותר לדרוש ביטול (אם כבר אין אמון בסיסי בין הצדדים או אם ההסכם הפסיק לשרת את המטרה המקורית שלו), ומהו סכום הפיצוי המתאים כדי לשקף את הנזק.

ביטול חוזה: באילו נסיבות אפשרי?

חוק החוזים מאפשר לבטל חוזה במגוון עילות:

  1. עושק: כאשר צד אחד ניצל מצב של חולשה, תלות או מצוקה נפשית של הצד השני.
  2. הטעיה: במקרה שאחד הצדדים הסתיר או מסר מידע שגוי במכוון.
  3. טעות: מצב שבו אחד הצדדים טעה באופן מהותי לגבי פרט מרכזי בהסכם.
  4. חוזה למראית עין: חוזה שנועד לכאורה ליצור מצג כלפי חוץ, אבל אין כוונה אמיתית לקיימו.
  5. חוסר תום לב בעת כריתת החוזה: אם הצדדים לא פעלו בכנות ובהגינות הנדרשת, ניתן לשקול את ביטולו.

ביטול חוזה הוא צעד דרסטי, ומשמעותו היא השבת המצב לקדמותו ככל הניתן, או פיצוי הצד שנפגע. כדי להצליח במהלך כזה, מומלץ להסתייע בעורך דין בעל ניסיון שיידע לבחון את חוזק העילה, לאסוף ראיות ולנהל משא ומתן או הליך משפטי מיטבי.

חובת תום הלב בשלב עריכת החוזה

אחד העקרונות החשובים בדיני חוזים בישראל הוא הדרישה לתום לב לא רק בשלב קיום החוזה, אלא כבר במהלך המשא ומתן לכריתתו. משמעות הדבר היא שכל צד מחויב למסור מידע רלוונטי שאי מסירתו עלולה להטעות את הצד השני. בנוסף, אסור לפעול באופן שמטרתו להקשות, להכשיל או להטעות לשם השגת יתרון בלתי הוגן. הפרת חובת תום הלב במשא ומתן עשויה להוביל להטלת פיצויים או אף לביטול ההסכם.

עילות נוספות לאכיפה או ביטול

בנוסף לביטול החוזה בגין עילות כמו הטעיה או עושק, קיימות נסיבות מיוחדות המאפשרות פנייה לערכאות. לדוגמה, אם התרחש "כשל תמורה" בו צד אחד לא סיפק את מה שהתחייב לספק, אפשר לתבוע אכיפה (כפיית קיום ההתחייבות) או לבטל את החוזה.
ישנם גם מצבים של "סיכול חוזה" – כאשר אירועים חיצוניים ובלתי צפויים (כמו אסונות טבע, שינויי חקיקה קיצוניים, מלחמה) מונעים את יכולת הצדדים לבצע את התחייבויותיהם. במקרים כאלו החוק נותן הגנה לצד שאינו יכול לעמוד בחוזה מפאת נסיבות שאינן תלויות בו. כמובן, צריך להוכיח שהאירוע אכן היה בלתי צפוי ובעל השפעה מכרעת.

חוזים מקוונים ועידן הטכנולוגיה

בעשורים האחרונים, ובעיקר בשנים האחרונות, יותר ויותר עסקים ואנשים פרטיים מנהלים חוזים באופן דיגיטלי. ישנן פלטפורמות מקוונות שמאפשרות לנסח, לשלוח ולחתום על חוזים אונליין (באמצעות חתימה דיגיטלית או דוא"ל). הדין בישראל מכיר בתוקף המשפטי של חתימות דיגיטליות, במידה והן עומדות בתנאים מסוימים.
עורך דין המתמחה בדיני חוזים מקוונים יכיר את החקיקה והפסיקה הרלוונטיות בתחום הטכנולוגיה, לרבות חוק חתימה אלקטרונית, ויוכל להבטיח שהחוזה שלכם תקף משפטית גם במרחב הדיגיטלי, שיש אבטחה מספקת, וכי לא ייווצרו "פרצות" בגין פערי רגולציה או היעדר מזכר ספציפי.

הסכמי ממון והסכמים אישיים

מעבר לעולם העסקי, חוזים רלוונטיים גם למישור האישי. דוגמה מובהקת היא הסכמי ממון בין בני זוג, אשר מגדירים את החלוקה הרכושית במקרה של פרידה או גירושין. הסכם ממון איכותי מחייב בקיאות בדיני חוזים, שכן הוא צריך לספק פתרונות לסוגיות מורכבות כמו זכויות סוציאליות, נכסים משפחתיים, ירושות אפשריות ועוד.
כשמדובר בעסקאות פרטיות – שכירות דירה, הסכם בין ידידים לשיפוץ, או הסכם אימוץ חיה – גם כאן חשוב שהמסמך יהיה מחייב וברור, במיוחד אם קיים סיכוי לסכסוך בעתיד. חוזה אישי לא תמיד מחייב עורך דין, אבל מומלץ שלפחות ייעשה ניסיון לנסחו בשפה בהירה ולוודא שאין סתירות או ניסוחים מטושטשים.

ההבדל בין חוזה בעל-פה לחוזה בכתב

חוזה אינו בהכרח חייב להיות כתוב על נייר וחתום בעט. המשפט הישראלי מכיר גם בחוזים בעל-פה שנוצרו במפגש או בשיחת טלפון, ואף במסרים בכתב (כמו התכתבות ב-SMS או בדוא"ל) כבסיס להסכם מחייב. עם זאת, הבעיה העיקרית עם חוזה לא-כתוב היא הוכחת עצם קיומו ותנאי ההסכמה. אם הצדדים מגיעים לסכסוך, יידרש לאסוף עדויות והוכחות לכך שאכן התגבש חוזה מחייב.
מסיבה זו, מומלץ מאוד להעלות על הכתב כל הסכמה עסקית או אישית בעלת משקל, ולו בצורה תמציתית. המסמך הכתוב מגן על הצדדים ומפחית הסתברות למחלוקת עתידית על הנוסח או הפרשנות של ההסכם.

חופש החוזים והגבלותיו

חופש החוזים הוא עקרון יסוד במשפט הישראלי, ומשמעותו היא שהצדדים יכולים לקבוע כרצונם את תוכן החוזה ותנאיו, כל עוד אינם סותרים את תקנת הציבור או חוקים קוגנטיים. כך למשל, חוזה המנוגד לערכי היסוד של החברה, מתנה על זכויות עובדים המוגנות בחוקי מגן, או שולל מהצד השני זכות בסיסית – עלול להתבטל בשל היותו נוגד את תקנת הציבור.
בנוסף, יש תחומים שבהם החוק כופה הסדרים מסוימים שלא ניתן להתנות עליהם (כגון איסור אפליה בעבודה). עורכי דין מנוסים מכירים היטב את הגבולות של חופש החוזים, ומוודאים שהסעיפים אינם חוצים את הקווים האדומים.

ניסוח חוזה ברור ומדויק

אחד התפקידים החשובים ביותר של עורך דין מומחה לדיני חוזים הוא להשתמש בשפה בהירה, מדויקת ומותאמת לנסיבות העסקה. יש עורכי דין שעושים שימוש בניסוחים ארכאיים או מורכבים יתר על המידה, מה שעלול להוביל לאי-הבנות או למחלוקות פרשניות. חוזה נכון אמור להיות קריא לכל הצדדים, לכלול הגדרות מושגי מפתח (Definitions) בראש החוזה, ולחלק את הנושאים לפרקים ממוספרים היטב.
הסעיפים themselves צריכים לכסות את מכלול ההיבטים – החל מאופי השירות או הטובין, דרך מועדי התשלום ועד אפשרויות הפרה וסעדי פיצוי. הליך הניסוח הוא אמנות מקצועית המשלבת בין ידע משפטי כבד משקל, רגישות לצורכי הלקוח ושמירה על אחידות לשונית.

פתרונות סכסוך אלטרנטיביים: גישור ובוררות

גם החוזה המפורט ביותר עלול להיקלע למשבר בשל נסיבות בלתי צפויות או אי-הסכמה חריפה. מאחר והתדיינות בבית המשפט עלולה להימשך זמן רב ולהיות כרוכה בהוצאות משמעותיות, פונים לא פעם לגישור או לבוררות.
ניתן להוסיף בחוזה סעיף המורה שהצדדים יפנו לגישור לפני הליך משפטי, או שסכסוך יוכרע בבוררות מחייבת. גישור מאפשר לצדדים לשמור על מערכת יחסים סבירה ולסיים את המחלוקת בהבנה הדדית, בעוד בבוררות צד שלישי מוסמך (הבורר) מקבל החלטה סופית. הסכמת הצדדים לניהול הסכסוך באחד מן המסלולים האלטרנטיביים עשויה לחסוך אי ודאות ולהקל את העומס על הערכאות השיפוטיות.

מקרי קיצון: חוזים לא חוקיים או פסולים

יש מקרים בהם תוכן החוזה עצמו נוגד הוראות חוק או פוגע בתקנת הציבור, כגון חוזים שמטרתם להלבין הון או לעסוק בפעילות לא חוקית. חוזים אלו לא יזכו להגנה משפטית, ובית המשפט עשוי להכריז עליהם בטלים מעיקרם (Void) – כלומר לא ניתן לאכוף אותם כלל.
גם חוזים שנחתמים מתוך כפייה או איומים פסולים מהיסוד. אם צד כפה על הצד האחר לחתום בשל הפעלת כוח או פחד, מדובר בעילה משמעותית לביטול מיידי של החוזה ואף להגשת תלונה פלילית. עורך דין מנוסה בדיני חוזים יוכל לאתר סימנים המעידים על מניפולציות פסולות ולנקוט במהלכים המתאימים למניעת השלכות חמורות.

פיצויים בגין הפרת חוזה

כשצד אחד מפר חוזה וגורם נזק לצד השני, מתעורר נושא הפיצויים. חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) מסדיר את אופן החישוב ומאפשר תביעת פיצויי קיום – סכום כספי שמטרתו להעמיד את הנפגע במצב שבו היה אילולא הפרת החוזה. בנוסף, אפשר לתבוע פיצויי הסתמכות – הוצאות והפסדים שנגרמו בשל הסתמכות על קיום החוזה.
לעיתים קרובות יתווסף סעיף "פיצוי מוסכם" לחוזה, אשר מגדיר מראש סכום פיצויים שנקבע בהסכמה. היתרון הוא פשטות אכיפה וידיעה מראש שלכל הפרה יש עלות ידועה. מצד שני, אם הסכום גדול או קטן מדי, ייתכן שבית המשפט יחליט להתערב ולקבוע פיצוי על פי אומדן נזק בפועל.

תרחישים של שינוי נסיבות

החיים דינמיים והעולם העסקי משתנה במהירות. ייתכנו מצבים שבהם בעקבות שינוי כלכלי דרמטי, עלייה חסרת תקדים במחירי חומרי גלם או משבר בינלאומי, הופך מילוי החוזה לבלתי רווחי או כמעט בלתי אפשרי עבור צד אחד. במצב כזה, עולה השאלה האם בית המשפט יאפשר התאמת החוזה לנסיבות החדשות או ביטולו.
בהלכה הפסוקה בישראל, בית המשפט בוחן את עקרון "סיכול החוזה". ככל שהצד המבקש להיפטר מההתחייבויות יוכיח שלא צפה ולא יכול היה לצפות את השינוי, ושכל אופציה אחרת אינה ישימה, כך גוברים סיכוייו לזכות בשינוי או ביטול חלקי של החוזה. עם זאת, מדובר בחריג יחסית, שכן בתי המשפט שואפים לשמור על יציבות ההסכמים ומעדיפים לא לפרוץ את יסוד ההסתמכות שיש לכל צד בעת החתימה.

תרומת הייעוץ המשפטי למניעת מחלוקות

כדי להימנע ממחלוקות בעתיד, עורכי דין מומחים לדיני חוזים מבצעים "סיעור מוחות" יחד עם הלקוח לפני הניסוח הסופי. הם מעלים שאלות קשות כמו "מה יקרה אם השותף ירצה לפרוש?", "כיצד ינקבע מחיר הרכישה במקרה של משבר?", "האם יש צורך בסודיות מוחלטת?" ועוד. ככל שהדיון המקדים מקיף יותר, כך ההסכם הסופי ידאג לכל אותם תרחישים ובעיות פוטנציאליות.
בזכות הליך כזה, נמנע הצורך לגשת לבית המשפט, וצדדים לפרויקטים מורכבים יכולים להתמקד בביצוע ולא במאבקי כוח על פרשנויות לסעיפים עמומים.

ערכאות שיפוטיות ורמת ההוכחה הנדרשת

כשהמחלוקת מגיעה לפתחו של בית המשפט, השאלות המרכזיות יהיו:

  1. מה היה תוכן ההסכם?
  2. האם התקיימה הפרה, ואם כן – מהי חומרתה?
  3. האם עומדת לצד המפר הגנה כלשהי (טעות, סיכול, הטעיה)?
  4. אילו סעדים ראוי לתת?

על הצדדים יהיה להציג מסמכים, הודעות ומיילים, עדים מומחים ומסמכים פיננסיים. לעורך הדין תפקיד מכריע בניהול האסטרטגיה, הצגת העובדות והטיעונים המשפטיים. לכן, מרגע שצצה מחלוקת, חשוב להיוועץ במהירות עם משרד המתמחה בדיני חוזים, כדי לאסוף ראיות ולגבש קו הגנה או תביעה מנומק.

התיישנות בתביעות חוזיות

החוק בישראל קובע פרק זמן שבו ניתן להגיש תביעה חוזית. לרוב, מדובר בתקופת התיישנות של 7 שנים (ישנם חריגים, כגון תביעה על חוזה העוסק במקרקעין, שעשויה להיות שונה). אם חלפו שבע שנים מאז יום ההפרה או מאז שהנפגע גילה את ההפרה, ייתכן שלא ניתן עוד לתבוע פיצוי או סעד אחר.
חשוב להיות מודעים לפרק הזמן הזה. המתנה מוגזמת עלולה להביא לאובדן זכות התביעה. במקרים מורכבים, כדאי לפעול בהקדם – לא רק כדי להגן על זכויותיכם, אלא גם משום שראיות והוכחות עלולות להיעלם או להפוך לפחות מהימנות בחלוף זמן רב.

חוזים בינלאומיים ומשפט משווה

בעולם הגלובלי, חוזים חוצים גבולות יותר מאי פעם. חברות ישראליות עושות הסכמים עם חברות אירופאיות, אמריקאיות או אסיאתיות. במקרים אלו, ישנה חשיבות מכרעת לבחירת הדין החל (Choice of Law) ולסעיף סמכות השיפוט (Jurisdiction).
ניתן לקבוע בחוזה עצמו באיזו מדינה יידון הסכסוך ואיזה דין יוחל על החוזה. ללא הסכמה כזו, הצדדים עשויים למצוא את עצמם בוויכוח על שאלת הסמכות הבסיסית עוד לפני הדיון לגופו. עורך דין מקצועי בתחום החוזים הבינלאומיים יידע לנסח סעיפים אלו באופן שיגן על האינטרס של הלקוח ויצמצם סיכון לשיפוט לא רצוי או מרוחק מדי.

משרד ברקוביץ' אהרוני זיו: מומחיות מעשית ויחס אישי

בשלב זה, כדאי להדגיש כיצד משרד ברקוביץ' אהרוני זיו מתמחה בדיוק בנושאים אלה. מאחורי המשרד עומד צוות מנוסה של עורכי דין, המכירים לעומק את הסוגיות הרלוונטיות לדיני חוזים על כל רבדיהם. בין אם מדובר בעריכת חוזה פשוט לכאורה ובין אם בפרויקטים מורכבים הדורשים חשיבה יצירתית, המשרד יכול לגבש פתרונות בהתאמה אישית.
חשוב לא פחות, המשרד דוגל בשקיפות מלאה מול הלקוח, מסביר כל סעיף וסעיף ומספק ליווי צמוד עד לסגירת העסקה. אם מתעורר סכסוך משפטי, העורכים המלווים מנהלים את התהליך מול הערכאות, תוך הקפדה על מקצועיות בלתי מתפשרת ותוצאות מיטביות.

מתי פונים לעורך דין דיני חוזים?
  1. לפני עריכת החוזה: כשאתם מתכננים עסקה גדולה או מורכבת, למשל הקמת סטארט-אפ או רכישת נכס.
  2. במהלך מו"מ: כדי להבטיח שלא תתפספס שום נקודה חשובה ושלא תיעשו ויתורים מרחיקי לכת.
  3. בשעת מחלוקת: אם הצד השני אינו מקיים את התחייבויותיו או אם מתגלית בעייתיות מהותית בהסכם.
  4. לאכיפת חוזה: כאשר אתם צריכים לפעול משפטית כדי לכפות על הצד המפר לקיים את שהתחייב.
  5. לביטול חוזה: כאשר מתבררות נסיבות המצדיקות ביטול חוקי של ההסכם.
שלבי העבודה מול עו"ד דיני חוזים
  1. היכרות ואפיון צרכים: פגישה ראשונית עם הלקוח כדי להבין מה מטרת החוזה, מיהם הצדדים, מהי מסגרת העסקה וכו'.
  2. מחקר משפטי: עורך הדין בודק את ההלכות, הפסיקה והחוקים העדכניים הרלוונטיים לנושא, וכן את הרקע העסקי או האישי.
  3. ניסוח טיוטה: הכנת גרסה ראשונית של החוזה או כתיבת כתב תביעה/הגנה, בהתאם למקרה.
  4. התאמות ושינויים: משוב מהלקוח ומצדדים אחרים עשוי להוביל לשיפורים או ויתורים מוסכמים.
  5. חתימה או הגשה: לאחר שמושגת הסכמה על הנוסח הסופי, חותמים (או במקרה של תביעה – מגישים לבית המשפט).
  6. מעקב ובקרה: משרד עו"ד טוב לא עוצר בחתימה; הוא ממשיך ללוות את הלקוח גם לאחר מכן, למקרה של הפרות עתידיות או תביעות נגדיות.
דגשים מיוחדים בעריכת הסכמים מורכבים

במצבים מסוימים, כמו הקמת שותפות מרובת בעלי מניות או כניסה לעסקת מיזוג בין חברות, עלולים לצוץ סכסוכים שלדעת כל הצדדים לא תוכננו מראש. כדי למנוע זאת, מכינים חוזה מפורט הכולל סעיפי "מנגנון פתרון" לסכסוכים, הגדרות מדויקות של תפקידים, דרכי הדיווח, חובת הנאמנות ועוד.
עו"ד מנוסה בתחום ידע לשאול את השאלות הנכונות: "מה קורה אם אחד מהשותפים חלילה הולך לעולמו?", "כיצד יוערך שווי החברה בכל נקודת זמן?", "איך נוהגים כאשר יש צורך בגיוס הון נוסף שלא כולם יכולים לעמוד בו?" שאלות מורכבות אלו מצריכות חשיבה יצירתית אך מושכלת, וחלקן נפתרות באמצעות סעיפים שמובנים רק למי שמכירים לעומק את הפרקטיקה.

תמרורי אזהרה בהתקשרות חוזית
  1. סירוב להכניס סעיפי הגנה: אם הצד השני נמנע מלכלול סעיפים מגן עבורכם, ייתכן שהוא אינו פועל בתום לב.
  2. התנייה על זכויות בסיסיות: דרישה לחתום על סעיף שמגביל לחלוטין את זכותכם לתבוע עשויה להיות בעייתית.
  3. מסמכים חלקיים: הימנעו ממצב שבו אתם חותמים על "חוזה ראשוני" שאינו כולל את מלוא הפרטים, כי קשה לתקן זאת בדיעבד.
  4. פער חשוד בין הצדדים: אם נראה שיש לכם הרבה יותר מה להפסיד, שווה לבדוק אם לא מדובר בהסכם חד-צדדי מדי.
  5. חוסר בהירות לגבי התמורה: חוזה חייב להגדיר במדויק כיצד מתקבל התשלום, בכמה תשלומים, באילו מועדים ומהי ההגדרה המדויקת של "השלמת עסקה".
מחויבות מקצועית ויצירתיות משפטית

משרד "ברקוביץ' אהרוני זיו" מדגיש לא רק בקיאות אקדמית, אלא גם יצירתיות מעשית. משפט הוא לא מדע מדויק: לעיתים כדי לגבש פתרון מועיל, צריך לעיין בפסיקות עדכניות, ללמוד לעומק את הסביבה העסקית של הלקוח ולהבין מהן נקודות הלחץ האפשריות. כך מוצאים תרחישים המאפשרים לעסקה להתממש במלואה, ועושים זאת בצורה שמעניקה הגנה רחבה ורב-שכבתית ללקוח.

חובת הנאמנות בין צדדים לחוזה

על אף שתום הלב הוא עיקרון מרכזי, יש מקרים שבהם צדדים לחוזה הופכים לשותפים הדורשים נאמנות מוגברת – למשל בהסכם שותפות או בהסכם מייסדים. במקרה כזה, החוק מתיר לצפות לצורת התנהגות מוסרית גבוהה אף יותר מזו הנדרשת בין צדדים אקראיים. אם אחד השותפים מסתיר הזדמנות עסקית רלוונטית, ייתכן שזהו מעשה בגדר הפרת חובת נאמנות. עורך דין מוסמך יודע להגדיר בחוזה את גדרי האחריות הנאמנות והגינות, כדי למנוע התנהגות מניפולטיבית.

הגנה על קניין רוחני בחוזים

בשנים האחרונות, קניין רוחני הפך לנכס מרכזי עבור עסקים בתחום ההייטק, התקשורת והאמנות. ברגע שנוצר שיתוף פעולה בין יוצר לחברה, או בין יזם למשקיע, יש להגן על זכויות היוצרים, הפטנטים או הסימנים המסחריים. בהסכמי מייסדים או הסכמי שיתוף פעולה, עורך הדין יבהיר למי שייכות הזכויות לתוצרי הפיתוח, כיצד מחולק הרווח הנובע מהם ומהן ההגבלות על העברה או מכירה של אותן זכויות.

תקופת החוזה וסיום ההתקשרות

חשוב לא פחות להקדיש מחשבה לשאלה: עד מתי תקף החוזה? האם יש תנאי שמאפשר סיום מוקדם (Early Termination)? ואם כן, באילו נסיבות? לעיתים יש הבדל בין סיום התנדבותי (כשהצדדים רוצים להפסיק את העסקה בהסכמה) לבין סיום "בכפייה" (כשאחד הצדדים מאשים בהפרה).
ניסוח נכון של פרקי סיום החוזה יגביל נזקים וימנע כאוס ברגע של משבר. לדוגמה, אפשר לקבוע שמי שרוצה לפרוש מההסכם חייב להודיע בכתב חודשיים מראש ולשלם סכום מסוים כפיצוי עבור השקעת הצד השני. כך מאורגנת פרידה מוסכמת והוגנת, במקום התנגשות פתאומית של אינטרסים.

שמירה על סודיות ואי-תחרות

בעולם העסקי שבו מידע הוא נכס עצום, נכללים לעיתים סעיפי סודיות (NDA) ואי-תחרות בהסכמי העסקה, שותפות או השקעה. סעיף סודיות אוסר על הצדדים לחשוף נתונים רגישים לגורמים שלישיים, וסעיף אי-תחרות מגביל את הצדדים מלפעול כנגד האינטרסים המשותפים במהלך תקופה מסוימת.
עם זאת, החוק הישראלי מגביל את יכולת המעביד או השותף לכפות הגבלות לא סבירות. בתי המשפט בודקים אם יש הצדקה עניינית להגבלת חופש העיסוק. משרד עו"ד מיומן מקפיד לאזן בין הרצון להגן על סודות המסחר והקניין הרוחני, לבין הצורך להימנע מהגבלות מרחיקות לכת העלולות להיפסל.

ליטיגציה חוזית: כשהסכסוך מגיע לבית המשפט

לא תמיד ניתן ליישב סכסוכים בהידברות או גישור. לעיתים, הצדדים מוצאים עצמם באולם בית המשפט, כל אחד דבק בגרסתו. בשלב זה, עורכי הדין של כל צד צריכים להוכיח את הטענות באמצעות מסמכים, עדים ומומחים. השופט/ת בוחנים את פרשנות הסעיפים, את התנהגות הצדדים ואת העדויות החיצוניות.
במקרה של הפרה מובהקת, בית המשפט עשוי להורות על אכיפה ולקבוע שהצד המפר חייב לקיים את התחייבויותיו, או להורות על ביטול החוזה עם או בלי השבת תמורה, ולעתים להוסיף פיצויים עונשיים (אם מדובר בהפרה חמורה במיוחד). ההליך הזה מתנהל לפי כללי סדר הדין האזרחי, ומשך הזמן תלוי בעומס בתי המשפט ובמורכבות התיק.

חשיבות הייצוג המשפטי המקצועי

עורכי הדין המנוסים במשרד ברקוביץ' אהרוני זיו מביאים איתם לא רק יכולת ניסוח וידע תיאורטי, אלא גם רשת קשרים וניסיון מעשי בדיונים בבתי משפט ובבוררויות. כך הלקוחות מקבלים שירות כולל: החל מניסוח מסמכים משפטיים, דרך ניהול מו"מ במטרה להגיע לפתרון מוסכם, וכלה בייצוג תקיף בערכאות במידה ואין מנוס.
משרד כזה מבין היטב את הנפשות הפועלות, יודע איך להתנהל בצורה יעילה עם הצד השני ומשקיע מאמץ רב בהשגת פתרון מהיר ויעיל במקום לסחוב את הסכסוך לאורך שנים.

שירות מקיף לאורך כל הדרך

דיני חוזים אינם מסתיימים ברגע החתימה. לעיתים גם לאחר החתימה נדרשים תיקונים ושינויים (תיקון חוזה, Addendum), במיוחד בעסקאות ארוכות טווח או בפרויקטים מתמשכים. משרד ברקוביץ' אהרוני זיו מקפיד על שמירה על תקשורת פתוחה עם הלקוחות, מעדכן אותם בכל התפתחות משפטית או נוהג חדש בענף, ומציע פתרונות פרואקטיביים במידת הצורך.
השילוב בין למידה מתמדת לבין אחריות מקצועית מאפשר למשרד להתמודד בהצלחה גם עם תיקים מורכבים ולהגיע לתוצאות מרשימות עבור לקוחותיו.

לסיכום: חשיבות ההתנהלות המשפטית הנכונה

חוזה הוא עוגן משפטי שאמור להגן על האינטרסים של הצדדים ולכוון את התנהגותם. ככל שהוא מנוסח טוב יותר ונתמך בייעוץ משפטי מקצועי, כך קטנים הסיכויים למחלוקות, הפסדים ותחושת עוול. דיני חוזים מעניקים כלים משפטיים חזקים לצורך אכיפה, ביטול או קבלת פיצויים – אך גם מטילים חובות של הגינות ותום לב על כל צד.
התנהלות אחראית, ליווי צמוד של עורך דין מנוסה, וחתירה לפתרונות משותפים הם המפתח לשמור על יחסים תקינים בין צדדים, גם כשמתעוררות מהמורות בדרך. בחירה במשרד המתמחה בדיני חוזים כדוגמת ברקוביץ' אהרוני זיו מבטיחה שקט נפשי, תכנון אסטרטגי לטווח הארוך ומשענת מקצועית בכל תרחיש אפשרי.
כך, בעזרת עריכה נכונה של חוזה, טיפול מושכל בסכסוכים והיכרות מעמיקה עם הפסיקה העדכנית, ניתן להימנע מטעויות קריטיות, למצות את הזכויות ולהגיע ליעד באופן בטוח ויציב.

אולי יעניין אותך גם…

צוואה
צוואה דיגיטלית: האם היא קבילה בישראל, ואיך לערוך אותה נכון?

מבוא העידן הדיגיטלי שינה את הדרך שבה אנו מנהלים את חיינו, וכיום עולה השאלה כיצד ניתן להוריש נכסים דיגיטליים,...

מתי כדאי לפנות לעורך דין לפני חתימה על חוזה נורות אדומות
מתי כדאי לפנות לעורך דין לפני חתימה על חוזה? נורות אדומות

מבוא חתימה על חוזה היא צעד משפטי משמעותי שיכול להשפיע על חייכם האישיים, המקצועיים והכלכליים. בין אם מדובר...

הסכם סודיות
הסכמי סודיות ואי-תחרות – מה מותר ומה אסור על פי הדין

מבוא – חשיבות ההגנה על אינטרסים עסקיים מול חופש העיסוק של העובד בשוק עבודה תחרותי המאופיין בהחלפת מקומות...

פיצויים
פיצויים לעסקים בצפון וביישובים שפונו בשל נזק עקיף

החל מ: 21.01.2025: עסקים בצפון ובישובים שפונו יכולים לתבוע פיצויים בגין נזק כלכלי עקיף שנגרם בשל המצב...

סגירת עסקה
איך משכנעים לקוחות פוטנציאליים: אמנות שיחת המכירה לעורכי דין

שכנוע לקוחות פוטנציאליים הוא אמנות שחוצה את גבולות התחומים המקצועיים. עבור עורכי דין, מדובר בכישור חיוני...

הסכם ממון
הסכמי ממון: פגישת הייעוץ וההיבטים המשפטיים

הסכם ממון הוא מסמכים משפטיים שתכליתו להסדיר את חלוקת הרכוש בין בני זוג, מפרט של פרידה או גירושין, או...

דיני משפחה
עורך דין לדיני משפחה: ניהול הליכים, ייעוץ והגנה במגוון תחומים משפחתיים

דיני משפחה תחום דיני המשפחה הוא אחד מתחומי המשפט הרגישים והמאתגרים ביותר, מאחר והוא נוגע לחיי היום-יום...

סעיפי בוררות ויישוב סכסוכים בחוזים מסחריים
סעיפי בוררות ויישוב סכסוכים בחוזים מסחריים

מבוא סעיפי בוררות ויישוב סכסוכים הם חלק חשוב בחוזים מסחריים, במיוחד כאשר מדובר בשותפויות עסקיות, עסקאות...

אולי יעניין אותך גם...

צוואה
צוואה דיגיטלית: האם היא קבילה בישראל, ואיך לערוך אותה נכון?

מבוא העידן הדיגיטלי שינה את הדרך שבה אנו מנהלים את חיינו, וכיום עולה השאלה כיצד ניתן להוריש נכסים דיגיטליים,...

מתי כדאי לפנות לעורך דין לפני חתימה על חוזה נורות אדומות
מתי כדאי לפנות לעורך דין לפני חתימה על חוזה? נורות אדומות

מבוא חתימה על חוזה היא צעד משפטי משמעותי שיכול להשפיע על חייכם האישיים, המקצועיים והכלכליים. בין אם מדובר...

הסכם סודיות
הסכמי סודיות ואי-תחרות – מה מותר ומה אסור על פי הדין

מבוא – חשיבות ההגנה על אינטרסים עסקיים מול חופש העיסוק של העובד בשוק עבודה תחרותי המאופיין בהחלפת מקומות...

סגירת עסקה
איך משכנעים לקוחות פוטנציאליים: אמנות שיחת המכירה לעורכי דין

שכנוע לקוחות פוטנציאליים הוא אמנות שחוצה את גבולות התחומים המקצועיים. עבור עורכי דין, מדובר בכישור חיוני...

הסכם ממון
הסכמי ממון: פגישת הייעוץ וההיבטים המשפטיים

הסכם ממון הוא מסמכים משפטיים שתכליתו להסדיר את חלוקת הרכוש בין בני זוג, מפרט של פרידה או גירושין, או...

סעיפי בוררות ויישוב סכסוכים בחוזים מסחריים
סעיפי בוררות ויישוב סכסוכים בחוזים מסחריים

מבוא סעיפי בוררות ויישוב סכסוכים הם חלק חשוב בחוזים מסחריים, במיוחד כאשר מדובר בשותפויות עסקיות, עסקאות...

הפרת חוזה
הפרת חוזה: עילות, סעדים והתמודדות משפטית

מבוא הפרת חוזה היא מצב בו אחד הצדדים אינו ממלא את התחייבויותיו כפי שנקבעו בהסכם. הפרת חוזה יכולה לגרום...

דיני חוזים
ניסוח חוזה: טעויות נפוצות וכיצד להימנע מהן

מבוא ניסוח חוזה הוא תהליך מורכב וקריטי לכל הסכם עסקי, אישי או משפטי. חוזה שנוסח בצורה לא מדויקת עלול...

תוכן עניינים

ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
",e=e.removeChild(e.firstChild)):"string"==typeof o.is?e=l.createElement(a,{is:o.is}):(e=l.createElement(a),"select"===a&&(l=e,o.multiple?l.multiple=!0:o.size&&(l.size=o.size))):e=l.createElementNS(e,a),e[Ni]=t,e[Pi]=o,Pl(e,t,!1,!1),t.stateNode=e,l=Ae(a,o),a){case"iframe":case"object":case"embed":Te("load",e),u=o;break;case"video":case"audio":for(u=0;u<$a.length;u++)Te($a[u],e);u=o;break;case"source":Te("error",e),u=o;break;case"img":case"image":case"link":Te("error",e),Te("load",e),u=o;break;case"form":Te("reset",e),Te("submit",e),u=o;break;case"details":Te("toggle",e),u=o;break;case"input":A(e,o),u=M(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"option":u=B(e,o);break;case"select":e._wrapperState={wasMultiple:!!o.multiple},u=Uo({},o,{value:void 0}),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;case"textarea":V(e,o),u=H(e,o),Te("invalid",e),Ie(n,"onChange");break;default:u=o}Me(a,u);var s=u;for(i in s)if(s.hasOwnProperty(i)){var c=s[i];"style"===i?ze(e,c):"dangerouslySetInnerHTML"===i?(c=c?c.__html:void 0,null!=c&&Aa(e,c)):"children"===i?"string"==typeof c?("textarea"!==a||""!==c)&&X(e,c):"number"==typeof c&&X(e,""+c):"suppressContentEditableWarning"!==i&&"suppressHydrationWarning"!==i&&"autoFocus"!==i&&(ea.hasOwnProperty(i)?null!=c&&Ie(n,i):null!=c&&x(e,i,c,l))}switch(a){case"input":L(e),j(e,o,!1);break;case"textarea":L(e),$(e);break;case"option":null!=o.value&&e.setAttribute("value",""+P(o.value));break;case"select":e.multiple=!!o.multiple,n=o.value,null!=n?q(e,!!o.multiple,n,!1):null!=o.defaultValue&&q(e,!!o.multiple,o.defaultValue,!0);break;default:"function"==typeof u.onClick&&(e.onclick=Fe)}Ve(a,o)&&(t.effectTag|=4)}null!==t.ref&&(t.effectTag|=128)}return null;case 6:if(e&&null!=t.stateNode)Ll(e,t,e.memoizedProps,o);else{if("string"!=typeof o&&null===t.stateNode)throw Error(r(166));n=yn(yu.current),yn(bu.current),Jn(t)?(n=t.stateNode,o=t.memoizedProps,n[Ni]=t,n.nodeValue!==o&&(t.effectTag|=4)):(n=(9===n.nodeType?n:n.ownerDocument).createTextNode(o),n[Ni]=t,t.stateNode=n)}return null;case 13:return zt(vu),o=t.memoizedState,0!==(64&t.effectTag)?(t.expirationTime=n,t):(n=null!==o,o=!1,null===e?void 0!==t.memoizedProps.fallback&&Jn(t):(a=e.memoizedState,o=null!==a,n||null===a||(a=e.child.sibling,null!==a&&(i=t.firstEffect,null!==i?(t.firstEffect=a,a.nextEffect=i):(t.firstEffect=t.lastEffect=a,a.nextEffect=null),a.effectTag=8))),n&&!o&&0!==(2&t.mode)&&(null===e&&!0!==t.memoizedProps.unstable_avoidThisFallback||0!==(1&vu.current)?rs===Qu&&(rs=Yu):(rs!==Qu&&rs!==Yu||(rs=Gu),0!==us&&null!==es&&(To(es,ns),Co(es,us)))),(n||o)&&(t.effectTag|=4),null);case 4:return wn(),Ol(t),null;case 10:return Zt(t),null;case 17:return It(t.type)&&Ft(),null;case 19:if(zt(vu),o=t.memoizedState,null===o)return null;if(a=0!==(64&t.effectTag),i=o.rendering,null===i){if(a)mr(o,!1);else if(rs!==Qu||null!==e&&0!==(64&e.effectTag))for(i=t.child;null!==i;){if(e=_n(i),null!==e){for(t.effectTag|=64,mr(o,!1),a=e.updateQueue,null!==a&&(t.updateQueue=a,t.effectTag|=4),null===o.lastEffect&&(t.firstEffect=null),t.lastEffect=o.lastEffect,o=t.child;null!==o;)a=o,i=n,a.effectTag&=2,a.nextEffect=null,a.firstEffect=null,a.lastEffect=null,e=a.alternate,null===e?(a.childExpirationTime=0,a.expirationTime=i,a.child=null,a.memoizedProps=null,a.memoizedState=null,a.updateQueue=null,a.dependencies=null):(a.childExpirationTime=e.childExpirationTime,a.expirationTime=e.expirationTime,a.child=e.child,a.memoizedProps=e.memoizedProps,a.memoizedState=e.memoizedState,a.updateQueue=e.updateQueue,i=e.dependencies,a.dependencies=null===i?null:{expirationTime:i.expirationTime,firstContext:i.firstContext,responders:i.responders}),o=o.sibling;return Mt(vu,1&vu.current|2),t.child}i=i.sibling}}else{if(!a)if(e=_n(i),null!==e){if(t.effectTag|=64,a=!0,n=e.updateQueue,null!==n&&(t.updateQueue=n,t.effectTag|=4),mr(o,!0),null===o.tail&&"hidden"===o.tailMode&&!i.alternate)return t=t.lastEffect=o.lastEffect,null!==t&&(t.nextEffect=null),null}else 2*ru()-o.renderingStartTime>o.tailExpiration&&1t)&&vs.set(e,t)))}}function Ur(e,t){e.expirationTimee?n:e,2>=e&&t!==e?0:e}function qr(e){if(0!==e.lastExpiredTime)e.callbackExpirationTime=1073741823,e.callbackPriority=99,e.callbackNode=$t(Vr.bind(null,e));else{var t=Br(e),n=e.callbackNode;if(0===t)null!==n&&(e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90);else{var r=Fr();if(1073741823===t?r=99:1===t||2===t?r=95:(r=10*(1073741821-t)-10*(1073741821-r),r=0>=r?99:250>=r?98:5250>=r?97:95),null!==n){var o=e.callbackPriority;if(e.callbackExpirationTime===t&&o>=r)return;n!==Yl&&Bl(n)}e.callbackExpirationTime=t,e.callbackPriority=r,t=1073741823===t?$t(Vr.bind(null,e)):Wt(r,Hr.bind(null,e),{timeout:10*(1073741821-t)-ru()}),e.callbackNode=t}}}function Hr(e,t){if(ks=0,t)return t=Fr(),No(e,t),qr(e),null;var n=Br(e);if(0!==n){if(t=e.callbackNode,(Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));if(lo(),e===es&&n===ns||Kr(e,n),null!==ts){var o=Ju;Ju|=Wu;for(var a=Yr();;)try{eo();break}catch(t){Xr(e,t)}if(Gt(),Ju=o,Bu.current=a,rs===Ku)throw t=os,Kr(e,n),To(e,n),qr(e),t;if(null===ts)switch(a=e.finishedWork=e.current.alternate,e.finishedExpirationTime=n,o=rs,es=null,o){case Qu:case Ku:throw Error(r(345));case Xu:No(e,2=n){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}}if(i=Br(e),0!==i&&i!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}e.timeoutHandle=Si(oo.bind(null,e),a);break}oo(e);break;case Gu:if(To(e,n),o=e.lastSuspendedTime,n===o&&(e.nextKnownPendingLevel=ro(a)),ss&&(a=e.lastPingedTime,0===a||a>=n)){e.lastPingedTime=n,Kr(e,n);break}if(a=Br(e),0!==a&&a!==n)break;if(0!==o&&o!==n){e.lastPingedTime=o;break}if(1073741823!==is?o=10*(1073741821-is)-ru():1073741823===as?o=0:(o=10*(1073741821-as)-5e3,a=ru(),n=10*(1073741821-n)-a,o=a-o,0>o&&(o=0),o=(120>o?120:480>o?480:1080>o?1080:1920>o?1920:3e3>o?3e3:4320>o?4320:1960*Uu(o/1960))-o,n=o?o=0:(a=0|l.busyDelayMs,i=ru()-(10*(1073741821-i)-(0|l.timeoutMs||5e3)),o=i<=a?0:a+o-i),10 component higher in the tree to provide a loading indicator or placeholder to display."+N(i))}rs!==Zu&&(rs=Xu),l=yr(l,i),f=a;do{switch(f.tag){case 3:u=l,f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var w=Ar(f,u,t);ln(f,w); break e;case 1:u=l;var E=f.type,k=f.stateNode;if(0===(64&f.effectTag)&&("function"==typeof E.getDerivedStateFromError||null!==k&&"function"==typeof k.componentDidCatch&&(null===ms||!ms.has(k)))){f.effectTag|=4096,f.expirationTime=t;var _=Ir(f,u,t);ln(f,_);break e}}f=f.return}while(null!==f)}ts=no(ts)}catch(e){t=e;continue}break}}function Yr(){var e=Bu.current;return Bu.current=Cu,null===e?Cu:e}function Gr(e,t){eus&&(us=e)}function Jr(){for(;null!==ts;)ts=to(ts)}function eo(){for(;null!==ts&&!Gl();)ts=to(ts)}function to(e){var t=Fu(e.alternate,e,ns);return e.memoizedProps=e.pendingProps,null===t&&(t=no(e)),qu.current=null,t}function no(e){ts=e;do{var t=ts.alternate;if(e=ts.return,0===(2048&ts.effectTag)){if(t=br(t,ts,ns),1===ns||1!==ts.childExpirationTime){for(var n=0,r=ts.child;null!==r;){var o=r.expirationTime,a=r.childExpirationTime;o>n&&(n=o),a>n&&(n=a),r=r.sibling}ts.childExpirationTime=n}if(null!==t)return t;null!==e&&0===(2048&e.effectTag)&&(null===e.firstEffect&&(e.firstEffect=ts.firstEffect),null!==ts.lastEffect&&(null!==e.lastEffect&&(e.lastEffect.nextEffect=ts.firstEffect),e.lastEffect=ts.lastEffect),1e?t:e}function oo(e){var t=qt();return Vt(99,ao.bind(null,e,t)),null}function ao(e,t){do lo();while(null!==gs);if((Ju&(Wu|$u))!==Hu)throw Error(r(327));var n=e.finishedWork,o=e.finishedExpirationTime;if(null===n)return null;if(e.finishedWork=null,e.finishedExpirationTime=0,n===e.current)throw Error(r(177));e.callbackNode=null,e.callbackExpirationTime=0,e.callbackPriority=90,e.nextKnownPendingLevel=0;var a=ro(n);if(e.firstPendingTime=a,o<=e.lastSuspendedTime?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:o<=e.firstSuspendedTime&&(e.firstSuspendedTime=o-1),o<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),o<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0),e===es&&(ts=es=null,ns=0),1u&&(c=u,u=l,l=c),c=Ue(w,l),f=Ue(w,u),c&&f&&(1!==k.rangeCount||k.anchorNode!==c.node||k.anchorOffset!==c.offset||k.focusNode!==f.node||k.focusOffset!==f.offset)&&(E=E.createRange(),E.setStart(c.node,c.offset),k.removeAllRanges(),l>u?(k.addRange(E),k.extend(f.node,f.offset)):(E.setEnd(f.node,f.offset),k.addRange(E)))))),E=[];for(k=w;k=k.parentNode;)1===k.nodeType&&E.push({element:k,left:k.scrollLeft,top:k.scrollTop});for("function"==typeof w.focus&&w.focus(),w=0;w=t&&e<=t}function To(e,t){var n=e.firstSuspendedTime,r=e.lastSuspendedTime;nt||0===n)&&(e.lastSuspendedTime=t),t<=e.lastPingedTime&&(e.lastPingedTime=0),t<=e.lastExpiredTime&&(e.lastExpiredTime=0)}function Co(e,t){t>e.firstPendingTime&&(e.firstPendingTime=t);var n=e.firstSuspendedTime;0!==n&&(t>=n?e.firstSuspendedTime=e.lastSuspendedTime=e.nextKnownPendingLevel=0:t>=e.lastSuspendedTime&&(e.lastSuspendedTime=t+1),t>e.nextKnownPendingLevel&&(e.nextKnownPendingLevel=t))}function No(e,t){var n=e.lastExpiredTime;(0===n||n>t)&&(e.lastExpiredTime=t)}function Po(e,t,n,o){var a=t.current,i=Fr(),l=su.suspense;i=jr(i,a,l);e:if(n){n=n._reactInternalFiber;t:{if(J(n)!==n||1!==n.tag)throw Error(r(170));var u=n;do{switch(u.tag){case 3:u=u.stateNode.context;break t;case 1:if(It(u.type)){u=u.stateNode.__reactInternalMemoizedMergedChildContext;break t}}u=u.return}while(null!==u);throw Error(r(171))}if(1===n.tag){var s=n.type;if(It(s)){n=Dt(n,s,u);break e}}n=u}else n=Al;return null===t.context?t.context=n:t.pendingContext=n,t=on(i,l),t.payload={element:e},o=void 0===o?null:o,null!==o&&(t.callback=o),an(a,t),Dr(a,i),i}function Oo(e){if(e=e.current,!e.child)return null;switch(e.child.tag){case 5:return e.child.stateNode;default:return e.child.stateNode}}function Ro(e,t){e=e.memoizedState,null!==e&&null!==e.dehydrated&&e.retryTime