שאלו את ה-AI שלנו

מאמרים חדשים

תחומי התמחות

קטגוריות
ארכיון
אוגוסט 2026
א ב ג ד ה ו ש
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

אצבעותיו של עובד זר נקטעו: רשלנות חמורה של המעסיקה

תקציר

השופטת אורלי מור-אל קבעה כי תוצאתו הסופית של פסק הדין מעוררת אי-נוחות מאחר שהפיצוי שנפסק לתובע – כ-825 אלף שקל – נבלע בתגמולים שקיבל מהביטוח הלאומי, ובמצב כזה החוק פוטר דווקא את המעסיקה הרשלנית מתשלום, בעוד שבעלת הקרקע, שרק 10% מהאחריות הוטלו עליה, תצטרך לשלם את חלקה.העובד הגיע לישראל ב-2012. סיכון משפטי קרא עוד » ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין 9 באוגוסט 2026 חקיקה ופסיקה תקציר המשמעות המעשית של עדכוני דיני עבודה 2026 אינה מסתכמת בקריאת החקיקה. אם התוצאה יוצרת אפליה, והמעסיק לא מצליח להראות…

למרות הביקורת החמורה על שיטת העבודה במפעל המעסיקה יצאה פטורה מפיצויים, מאחר שהם נבלעו בתגמולי הביטוח הלאומי העצומים שקיבל העובד עקב תאונת העבודה המסתכמים בכמיליון שקל.

בפסק דין שניתן לאחרונה בבית משפט השלום בתל-אביב נקבע כי בעלת מפעל עץ אחראית ל-90% מהנזקים שנגרמו לעובד זר מאריתריאה שארבע מאצבעות ידו הימנית נקטעו בזמן שהזין קורות במכונת גריסה. השופטת אורלי מור-אל קבעה כי תוצאתו הסופית של פסק הדין מעוררת אי-נוחות מאחר שהפיצוי שנפסק לתובע – כ-825 אלף שקל – נבלע בתגמולים שקיבל מהביטוח הלאומי, ובמצב כזה החוק פוטר דווקא את המעסיקה הרשלנית מתשלום, בעוד שבעלת הקרקע, שרק 10% מהאחריות הוטלו עליה, תצטרך לשלם את חלקה.

העובד הגיע לישראל ב-2012. כשנה לאחר מכן החל לעבוד במפעל "חלדר ב.ג." שעסק בתחום העץ והוצב להזין עצים בשתי מכונות גריסה במקביל.

בתביעת נזיקין שהגיש נגד בעלת המפעל (כמעסיקה שלו) ובעלת המקרקעין "ד.ח. עוז סחר בעץ" הוא טען כי ביום השני לעבודתו ידו הימנית נתקעה בין הסכינים החדות, ו-4 מאצבעותיו נקטעו.

הביטוח לאומי הכיר באירוע כתאונת עבודה ומאז ועד היום שילם לו כמיליון שקל דמי פגיעה וקצבת נכות.

הנתבעות טענו כי לא ייתכן שידיו של העובד הגיעו לתוך המכונה אלא אם עשה זאת במכוון. במילים אחרות, טענתן הייתה כי העובד ביצע את התאונה בכוונה במטרה לזכות בפיצויים.

יעילות על חשבון בטיחות

השופטת מור-אל ציינה כי הטענה הזו מקוממת. סרטון שהוגש לה והראה את התובע עובד, קבעה, מעיד כי "התובע נדרש לעבודה קשה ומפרכת, למול שתי מכונות גדולות לסירוגין, כאשר חובתו הייתה לדאוג שבכל עת פתח ההזנה יהיה מלא בקרשים".

כי כדי להקל על העבודה נבנתה במה אך לפי התיעוד, נראה כי דווקא היא גרמה לסיכון כיוון שקירבה את ידיו לאזור הסכינים החדות. בתוך כך השופטת הזכירה כי התאונה אירעה בשעה 2 לפנות בוקר – אחרי שהתובע כבר עבד כ-9 שעות באופן אינטנסיבי.

בנוסף לכך השופטת קבעה כי העדויות והראיות בתיק מובילות  למסקנה שהתובע לא קיבל הוראות בטיחות מספקות ולא הודגשו בפניו הסיכונים הטמונים בעבודה עם שתי מכונות גריסה במקביל. "ניכר שהועדפה יעילות העבודה על חשבון בטיחות העובד ובכך, ללא ספק הופרה כלפיו חובת הזהירות", כתבה.

נקבע לפיכך כי מידת האחריות של המפעל עומדת על 90% ואילו 10% מהאחריות הוטלו על בעלת הקרקע שאפשרה למפעל לעבוד ללא רישיון.

כמו כן, השופטת מצאה לנכון להטיל 10% אשם תורם על העובד, שמצופה היה כי יבצע את העבודה המסוכנת בתשומת לב.

באשר לנזק, לנוכח הפגיעה הקשה בפרנסתו של התובע – עובד כפיים במדינה זרה – השופטת החליטה שהנכות התפקודית עולה על זו הרפואית (40% לעומת 28%).

תחשיב הנזק בהתאם לכך הסתכם בפיצויים של 825,120 שקל עבור הפסדי שכר, כאב וסבל, הוצאות רפואיות וגריעת כושר השתכרות. אלא שסכום זה נבלע בתגמולים שקיבל התובע מביטוח לאומי ולכן התביעה נגד המעסיקה נדחתה.

להשופטת ציינה כי תוצאת פסק הדין יוצרת אי-נוחות כיוון שדווקא המעסיקה הרשלנית יצאה פטורה מתשלום, בעוד שבעלת המקרקעין – שמידת אחריותה פחותה בהרבה – תצטרך לשאת ב-10% מהפיצוי שהם 85,512 שקל, בנוסף לשכר טרחה בשיעור 23.4% מהפיצוי ו-2,000 שקל הוצאות משפט.

בהתאם להוראות חוק הביטוח הלאומי רבע מהסכום יועבר לתובע ואילו היתרה כהחזר לביטוח הלאומי.

  • ב"כ התובע: עו"ד טל פרדמן
  • ב"כ ביטוח לאומי: עורך דין אמיר סאבא
  • ב"כ הנתבעות: עורך דין נזיקין יעקב עוד (מטעם המעסיקה), עו"ד סיוון יוספי (מטעם בעלת הקרקע)

עו"ד אסף ברק עוסק/ת ב- נזיקין
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

פורסם באתר פסק דין

 

 

עוד מאמרים

Two professionals sit at a modern glass-walled office table, discussing AI with laptops open and a holographic neural network projection on the wall behind them.
AI
ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

דיני עבודה בעידן הבינה המלאכותית

תקציר דיני עבודה בעידן הבינה המלאכותית: אחריות משפטית על החלטות אוטומטיות | ברקוביץ אהרוני זיו מאת: עורכי דין ברקוביץ אהרוני זיו | תאריך: אוגוסט 2026

קרא עוד »
Bright modern office with a large wooden table, books and cups, facing a wall of windows overlooking stone buildings; a dark translucent Hebrew banner spans the image.
אפליה בעבודה
ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

מבחן התוצאה: אפליה בעבודה גם ללא כוונה – פרשת רוכלומר מול שערי צדק

תקציר פרשת רוכלומר עסקה בעובדת ותיקה (גברת רוכלומר) שעבדה במשך שנים בבית החולים שערי צדק. אם התוצאה יוצרת אפליה, והמעסיק לא מצליח להראות טעם סובייקטיבי

קרא עוד »
Judges seated at a wooden bench in a modern courtroom with Israeli flags; a man in a suit stands and speaks to them. A woman types on a laptop nearby.
ליטיגציה
ברקוביץ אהרוני זיו עורכי דין

ליווי משפטי וליטיגציה עסקית: מדריך לניהול סיכונים משפטיים

ליווי משפטי מקצועי אינו מתחיל עם הגשת תביעה אלא הרבה קודם לכן – בניהול נכון של סיכונים, בניסוח הסכמים ובהיערכות מוקדמת למצבי מחלוקת. במאמר זה תמצאו סקירה מקיפה של שלבי הליטיגציה העסקית, הדרכים להפחתת חשיפות משפטיות, השימוש בראיות דיגיטליות ובכלי בינה מלאכותית, הקריטריונים לבחירת משרד עורכי דין והצעדים שיסייעו לעסקים להגן על פעילותם ולנהל מחלוקות בצורה מושכלת, יעילה ואסטרטגית.

קרא עוד »

תוכן עניינים

Israeli flag waving in a blue sky with a Star of David; blue Hebrew text across the top and a '78' at the bottom right, plus logos in corners.